2022. augusztus 9., Emőd
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Könnyű a só, ha olcsó: így spórolhatnak az energiaszámlán az áruházak

Az Axiom Energy egy olyan innovatív rendszert fejlesztett ki, amellyel az élelmiszerboltok nemcsak a villanyszámlájukon spórolhatnak, de attól sem kell tartaniuk, hogy az értékes hűtött portékák egy esetleges áramkimaradás miatt tönkremennek. A sós vizes akkumulátorral működő technológiát az egészséges élelmiszereket forgalmazó Whole Foods kezdte el elsőként használni. 

Az Axiom Energy sós vizet tartalmazó tartályokat használ az energia tárolására. Ezek az akkuk nyolc órán át képesek energiát adni.

Az Axiom találmánya az úgynevezett ice-on-coil (a coil tekercset, orsót jelent) szisztémát alkalmazza, amelyet a légkondicionáló-ipar is ismer. A tartályokban sós vízbe merített, vékony műanyag csővezetékek vannak.

Éjjel, amikor olcsó az áramfogyasztás, a rendszer hűtőfolyadékot enged a csövekbe, amitől jég képződik a csövek körül. Amikor eljön az ideje a hűtésnek, egy kapcsolással meleg vizet áramoltatnak a tartályokba, amitől elolvad a jég. Ebből jön létre az a hideg levegő, amely a hűtést végzi.

Az újfajta módszernek köszönhetően az áruházaknak nem kell tartaniuk az esetleges áramszünettől Fotó: Pxhere

Az egészséges élelmiszerek árusításában utazó Whole Foods bolthálózat Kaliforniában és Hawaiion kezdett el ilyen energiatároló rendszereket kiépíteni áruházaiba, hogy csökkentse az áramfogyasztást és végső soron a működése karbonlábnyomát.

A rendszer másik előnye, hogy áramszünet esetén is képes energiát adni. Egy több órán át tartó áramkimaradás óriási csapás lehet egy élelmiszerboltnak – a romlandó áruk hűtés nélkül tönkremehetnek. 

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: piacesprofit.hu
Vissza
Hírfolyam