2019. augusztus 18., Ilona
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Jó biznisz a Tesla akkutelepe

Két nap alatt majdnem egymillió dollárnyi bevételt termelt az az akkutelep, amelyet Elon Musk 100 nap alatt építtetett fel Ausztráliában, hogy bizonyítsa a világ közvéleményének, a megújuló energiák akkumulátoros tárolása jelenti a jövő energiaellátását.

Elon Musk tavaly márciusban tett ígéretet arra, hogy egy 100 megawattórás kapacitású teleppel 100 napon belül megoldja Dél-Ausztrália áramellátási problémáit. A Tesla vezérnek sikerült a feladat abszolválása – a beruházás nagyjából 50 millió dollárba került.

Az országban egyébként elég gyakoriak az áramkimaradások. A rendszerszintű zavaroknak több oka is van:

  • az idejétmúlt, korszerűtlen széntüzelésű erőművek üzemzavarai.
  •  A szélsőségesen meleg hőmérséklet.
  • A klímaváltozás miatt egyre melegebb óceánból energiát nyerő, egyre erősebben tomboló hurrikánok.

Mindezek a tényezők együttesen annyira destabilizálták az energiapiacot, hogy jelentősen megugrottak az árak. A telepet 2017. december 1-jén helyezték üzembe és kapcsolódott be az áramhálózatba.

Elon Musk akkutelepe megoldotta Dél-Ausztrália áramellátási problémáit Fotó: Wikimedia

December 14-én egy széntüzelésű erőmű meghibásodott, s a Tesla telepe vette át a szerepét az áramellátásban.

A Tesla, a Neoen nevű francia cég és az ausztrál kormány közötti megállapodás értelmében az állam használhatja a kapacitás jelentős hányadát (70 MW/39 MWh), amikor szüksége van rá. A fennmaradó rész (30 MW/90MWh) felett a Neoen diszponál, a megtermelt energiát a piacon értékesítheti.

A telep tulajdonosa a Tesla és a Neoen – utóbbinak már az első naptól profitot hajt a kapacitás. Január 18-án és 19-én a francia cég 800 000 ausztrál dollárnyi bevételt generált a megtermelt árammal, mivel 14 dolláros (2777 forintos) MWh-s tarifával tudta értékesíteni a villamos energiát.

Az ABC információi szerint

a telep 30 000 háztartást képes ellátni árammal egy órán át.

A Tesla és a Neoen már együttműködik egy 20 MW-os akkutelep építésén Victoria államban, ráadásul Queenslandben is hasonló projektet terveznek.

Musk azt reméli, hogy a dél-ausztráliai akkutelep modellje más országban szintén beválhat, s az ilyen kapacitások kiépítése tovább erősítené a Tesla energiatechnológiai üzletágát.

Neked ajánljuk
Semmi gáz! Fontos szerepe lehet a Tesla energiatárolójának Európában is lesz Tesla Gigafactory Ha villanyautó, akkor szinte mindenki ezt akarja Környezetbarát startupokkal is dolgozik az IKEA Életveszélyes a lébényi erdő
Tovább a forrásra: piacesprofit.hu
Vissza
Hírfolyam