2019. június 18., Arnold, Levente
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Texasban már a szél az ász

Kevesen gondolnák, hogy a világ legnagyobb GDP-jét produkáló Texasban csak a megújuló energiák piacképesek – az ország áramfogyasztásának mintegy 20 százalékát ugyanis szélenergiából fedezi. Ennek oka pedig az, hogy pont az éjszaka kellős közepén fúj a legerősebben a szél, amikor nem igazán van szükség áramra. Hogyan születhetett ebből egy olyan nyerő kombináció, ami a megújulóknak kedvez? 

Az Egyesült Államoknak tulajdonképpen minden tájára érvényes, hogy általában este fúj a legerősebben a szél. Egy kivételtől eltekintve. Dél-Texasban azért erősebb a szél napközben (pont, amikor csúcsra járatódik az áramfogyasztás a légkondicionálók használata miatt), mert az úgynevezett konvekciós áramlások hatása érvényesül. Ez olyan jelenség, ami a szárazföld és a tenger hőmérsékletének különbségéből adódik. Amikor napközben a szárazföld felmelegszik, megnő a szárazföldi levegőtömeg és a hidegebb tenger fölötti légtömeg hőmérséklet-különbsége.

Emiatt a hideg levegőt valósággal magához szívja a szárazföld a tenger felől, így erősödik fel a szél.

Texasban délutánonként 8 kilométerrel erősebben fúj a szél az említett konvekciós áramlás miatt. Erre az USA más régióiban nincs példa. A texasi szélenergia-piacon rendkívül erős a verseny: 900 szélturbina termel energiát a szélből. Elterjedésük persze rossz hír a földgázüzemű erőművek üzemeltetőinek.

Texasban gyorsan pörögnek a szélerőművek Fotó: Pixabay

A földgázas erőművek beruházói ugyanis arra számítottak, hogy a napközbeni energiafogyasztást ők fogják majd kielégíteni. 

A befektetők bővítették kapacitásaikat, ám nem számoltak azzal, hogy a szélturbinákat a konvekciós áramlás napközben is szépen pörgetni fogja. Ma Texas áramigényének 20 százalékát fedezik szélenergiából. A napenergia használata is jelentősen növekszik. Mindez lehetővé tette az áramhálózat nagy részét uraló Ercotnak, hogy az elmúlt öt évben 55 százalékkal csökkentse a megawattóránkénti árat, ami most 25,34 dollárnál (6321 forint) van. (1 megawatt 1000 kilowatt.)

2040-re a megújuló energiák várhatóan ugyanakkora részét fedik le az energiamixnek, mint a földgáz – írja a Bloomberg New Energy Finance elemzése nyomán a piacesprofit.hu.

Neked ajánljuk
10 napig zöldenergiával működött a Fekete-hegyek országa Holland szél biztosít energiát a Microsoftnak Megújulócélok az EU-ban: szükség van a nap- és szélenergiára Mit jelent számodra a táj? – Rajzpályázat A magyar közvéleményt is foglalkoztatja az éghajlatváltozás
Tovább a forrásra: piacesprofit.hu
Vissza
Hírfolyam