2019. június 25., Vilmos
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egyre többen látnak fantáziát a napenergiában Magyarországon

Egyebek mellett a megújuló energiatermelők és az e-mobilitás töltőinfrastruktúra hálózati csatlakozása miatt is szükség van a villamosenergia-hálózat nagy méretű fejlesztésére. A témában tartott sajtótájékoztatón az ELMŰ-ÉMÁSZ társaságcsoport vezetői elárulták, hogy az új csatlakozási igényeket mihamarabb szeretnék kiszolgálni.

Marie-Theres Thiell, az ELMŰ-ÉMÁSZ igazgatóságának elnöke a napokban tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy a megújuló energiaforrások egyre fontosabb szerepet játszanak az energiafogyasztás összetételében; a magyar napenergia-szektor beruházásainál jelentős fellendülés tapasztalható. Az e-mobilitás elterjedésének felgyorsítása érdekében jól kiépített töltőinfrastruktúra szükséges, aminek szintén előfeltétele a stabil és megerősített villamosenergia-hálózat.

Marie-Theres Thiell kiemelte, hogy a megújuló energiaforrások egyre fontosabb szerepet játszanak az energiafogyasztás összetételében;

a magyar napenergia-szektor beruházásainál jelentős fellendülés tapasztalható.

A növekvő igények miatt stabil villamosenergia-hálózatra van szükség  Fotó: Pixabay

Az adatok szerint tavaly az új hálózati csatlakozási kérelmek száma több mint 40, az új háztartási méretű napelemes rendszerek száma több mint 30 százalékkal nőtt az előző évihez képest.

Béres József, az ELMŰ Hálózati Kft. és az ÉMÁSZ Hálózati Kft. ügyvezető igazgatója a sajtótájékoztatón elmondta: az új csatlakozási igényeket minél gyorsabban szeretnék kiszolgálni. A következő tíz évben 17 alállomás építésére van szükség, ebből mintegy 12-re Budapesten és környékén.

Ebben az évben három új alállomás átadását tervezik, Szécsényben, Újhartyánban és Gyöngyöshalászon. Jelezte azt is, hogy 2020-ig 120 kilométer földalatti kábelesítést végeznek el a Mátra, Bükk és Pilis hegyvidéki területein.

Neked ajánljuk
A napelemek összezsugorították Pitvaros áramszámláját USA: a szénerőművek szövetségi tiltása megszüntetve Zéróemissziós kompok állnak szolgálatba az amerikai vizeken Mi köze egy budapesti méhészet egymillió méhének a szállodaiparhoz? Vízben úszott Egerszólát
Tovább a forrásra: MTI
Vissza
Hírfolyam