2022. június 30., Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Rekordokat döntött tavaly a Paksi Atomerőmű

Rekordtermelés, rekordkihasználtság és kiemelten magas szintű biztonság mellett működtek tavaly a Paksi Atomerőmű Zrt. blokkjai, amelyek az ország áramtermelésének bruttóban számolva a felét adták. Mint kiderült, az MVM-csoport új stratégiájának is fontos része a létesítmény, amellyel évi hatmillió tonnával sikerült csökkenteni az ország szén-dioxid-kibocsátását.

A Paksi Atomerőmű nélkül nincs Magyarországon stabil és megbízható villamosenergia-termelés – jelentette ki az erőműtársaság éves sajtótájékoztatóján Zsuga János, a Paksi Atomerőművet ellenőrző MVM Zrt. vezérigazgatója.

Mint hangsúlyozta, az állami MVM-csoport új stratégiájának, jövőképének is fontos része a létesítmény, amelynek működésével évi hatmillió tonnával kisebb az ország szén-dioxid-kibocsátása, e szám az országos kibocsátás hatoda.

Az MVM a nukleáris mellett a megújuló alapú portfólióját is erősíti.

Tavaly komoly rekordokat döntött a Paksi Atomerőmű Fotó:Wikimedia

„A működésünk szempontjából a biztonság az elsődleges, és e téren tavaly további eredményeket értünk el. Így például a nemzetközi előírások szerint megengedett érték ezredrészét sem elérő folyékony, illetve gáznemű anyag került csak az erőmű környezetébe. Egyetlen, a hétfokozatú nemzetközi eseményskálán (INES) valamilyen értékű műszaki probléma sem történt. Mindössze nulla besorolásból volt 17, ami a második legalacsonyabb érték fennállásunk óta” – idézte Hamvas István vezérigazgató szavait a vg.hu. 

Mindazonáltal – emelte ki – Paks ismét termelési és teljesítménykihasználtsági rekordot ért el.

Az erőmű négy blokkja adta az országban előállított villamos energia 50 százalékát, a végső villamosenergia-felhasználásnak pedig a 35,7 százalékát.
A 91,9 százalékos kihasználtság elsősorban annak köszönhető, hogy az erőmű átállt a 12 havi helyett a 15 havonkénti fűtőelemcserére.

Neked ajánljuk
Halad tovább a paksi beruházás Rekordméretű volt a növekedés a háztartási méretű kiserőművek terén Hazánk 2024-re teljesítheti a 2030-ra kitűzött klímacélokat A zavarba ejtő 4000 éves szikla Júliusban a Várkert Bazárban várja a látogatókat a leghíresebb magyar dizájnvásár
Tovább a forrásra: vg.hu
Vissza
Hírfolyam