2019. március 27., Hajnalka
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egyetemes kreativitás: okosfalut és okosvárost fejlesztenek szegedi fiatalok

A Szegedi Tudományegyetemmel közösen fejleszt okosváros- és okosfalu-technológiákat és szolgáltatásokat a Sagemcom Magyarország Kft. A közel 2,5 milliárd forintos programban olyan eszközöket hoznak létre, amelyek lehetővé teszik az energia termelésének és fogyasztásának pontos előrejelzését, rugalmas elosztását. A fiatalok innovatív ötlete Madagaszkárban bizonyított: az országban 2000 ember áramellátását oldották meg napelemek és okosmérők segítségével. 

Ezzel a városokban javul a mérés és az elosztás, de jobb lesz a kistelepülések energiaellátottsága is. Az 1,6 milliárd forintos uniós támogatást nyert programban részt vesz a Pannon Egyetem és a YAZOO-Systems is.

Egyebek között kifejlesztenek egy energiaelosztást végző irányító rendszert, amely a felhasználóknál felszerelt okosmérőeszközöktől érkező adatok alapján optimalizálja a fogyasztást, és képes előre jelezni egy-egy terület energiafelhasználását is. 

A tesztprogram már bizonyított: a szegedi egyetemisták napelemek és okosmérők segítségével 2000 madagaszkári lakos áramellátását oldották meg Fotó: Pixabay

Óvári Szilád, a Sagemcom fejlesztési központ vezetője a témában tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy az okosfaluprogramnak köszönhetően a külvilágtól elzárt települések számára is tudnának energiát biztosítani. Mint kiderült, túl vannak már egy madagaszkári tesztprogramon, amelynek keretében 2000 ember áramellátását oldották meg napelemekkel és okosmérőkkel. 

A program tervezett időtartama 3 év, ennek során Szegeden egy Sagemcom kutatási és fejlesztési központot is létrehoznak. 

Neked ajánljuk
Óriási napelemes rendszert szereltek tetőre a hollandok Áprilisban forgalomba kerülhet a magyar szolárcserép Ez a találmány komoly áttörést hozhat a napelemek piacán Egy elszomorítóan izgalmas sorozat indult a Spektrumon Másfél tonna szemetet gyűjtöttek össze a belga tengerparton
Tovább a forrásra: delmagyar.hu
Vissza
Hírfolyam