2020. szeptember 26., Jusztina, Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Fenntartható város épülhet Dubaj mellett

Az Egyesült Arab Emírségekben 2050-ig szeretnék elérni, hogy az ország energiaszükségletének 75%-a már megújuló forrásból érkezzen, amit ha sikerülne megvalósítaniuk, Dubaj lenne a világ legkisebb szén-dioxid-lábnyommal rendelkező városa. A célkitűzés részeként Dubaj központjától nem messze elkezdték felépíteni a térség legújabb fenntartható városát, amely a tervek szerint több energiát fog termelni, mint amennyit elhasznál. 

A 113 hektáron elterülő település CO2-kibocsátása karcolni fogja a zéró határt, lévén, hogy a hagyományos autók helyett díjmentes e-tömegközlekedés és ingyenesen használható önvezető e-autók állnak majd a lakosok rendelkezésére. 

A dubaji közlekedési vállalat már alá is írta a megállapodást a vezető nélküli elektromos autók üzemeltetéséről. 

A közlekedési infrastruktúra persze csak egy szeletét képezi a fenntartható szemléletnek, hiszen minden épület tetején napelemek üzemelnek majd.

A körülbelül 354 millió dolláros beruházás 2013-ban vette kezdetét, és a tervek szerint még ez év végére be is fejeződik. Az építkezés két ütemben zajlik, az első fázisban elkészült városrészt 2015-ben adták át. Ebben 500 villa, 89 lakóház és 11 db kupolás üvegház található, emellett 3 millió négyzetméteren városi farm, 108 000 négyzetméteren pedig iroda és bolt helyezkedik el.

2050-re Dubaj lehet a világ legkisebb szén-dioxid-lábnyommal rendelkező városa Fotó: Pixabay

A második fázis jelenleg még készül, ebben iskola, mecset, tudományos múzeum, klub és bevásárlóközpont kap helyet, valamint egy 2500 fő befogadására képes park. Emellett – a Közel-Keleten elsőként – fenntartható szálloda is épül, mely a város egészéhez hasonlóan több energiát termel majd, mint amennyit fogyaszt, akárcsak a készülő kutatóközpont.

Az Emirátusokban egyébként már többször felmerült ehhez hasonló ötlet, egyik élő példája az Abu-Dzabiban található Masdar városa, mely szintén megújuló energiaforrásokara támaszkodik. 

Neked ajánljuk
Kezdenek elfordulni a földgáztól a gazdagabb nemzetek A közművállalatok döntő többsége fosszilis energiát használ Féligáteresztő napelemeket tesztelnek Hollandiában Kreatív alkotások vécépapír-gurigából Kaliforniában 2035-től csak tisztán elektromos autókat lehetne forgalmazni
Tovább a forrásra: ecolounge.hu
Vissza
Hírfolyam