2021. december 5., Vilma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kanada is befizet Musk aksijára

Az ausztrál sikerek után a kanadaiak is úgy döntöttek, hogy kipróbálják a Tesla energiatárolási rendszereit. Az Új-Skóciában induló kísérleti projekt elsődleges célja, hogy megbízhatóbb legyen a  szélerőművekkel történő lakossági energiaellátás.

Nagyon úgy tűnik, hogy Elon Musk nemcsak a járműipart és az univerzumot, de a megújuló energiák piacát is meghódíthatja. A Tesla-vezér még tavaly márciusban egy Twitter-bejegyzésben csiripelte el, hogy egy 100 megawattórás kapacitású teleppel 100 napon belül megoldja Dél-Ausztrália áramellátási problémáit. Akkor sokan mosolyogva fogadták a bejelentést, ám miután sikeresen abszolválta a lehetetlennek tűnő feladatot, a világ csodálkozva, mély tisztelettel emelt kalapot napjaink egyik legnagyobb elméje előtt. 

Most a kanadaiak döntöttek úgy, hogy ők is befizetnek Musk energiatároló megoldására. Az Új-Skóciában induló kísérleti projektben az otthonokba telepített Tesla Powerwall 2 akkumulátorokat kombinálják az áramszolgáltató által használt infrastrukturális Powerpack aksikkal.

 

A program sokkal kisebb volumenű, mint az ausztráliai, amelyben ötvenezer házat terveznek napelemekkel és akkumulátorokkal felszerelni (erről itt már mi is beszámoltunk). Az Atlanti-óceánba beékelődő Új-Skócia tartományban csupán 300 háztartás vesz részt benne, és csak tíz családnál telepítenek házi energiatárolót.

Így is sok előny származhat belőle, kiderül például, hogy ezek a kombinált rendszerek miként képesek javítani a nagyvárosoktól távoli közösségek energiaellátását. 

A fogyasztókhoz közeli szélerőművek által megtermelt extra energiát fogják az aksikban elraktározni, hogy onnan tudják ellátni a lakosságot, amikor nem fúj a szél, vagy bármilyen más okból kiesnek a turbinák a termelésből.

A tesztelés még ebben a hónapban elkezdődik, és várhatóan 2019-ben ér véget.  

Neked ajánljuk
Süli János: atomenergia nélkül nincs klímavédelem V4-ek: nincs klímasemlegesség atomenergia nélkül A klímaváltozás a munkaerőpiacot is átalakítja A Növekedési Kötvényprogram a megújuló erőművek épülését is segíti Már nem szokatlan, hogy rénszarvasra vadásznak a jegesmedvék? (videóval)
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam