2020. február 26., Edina
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Újabb európai lépések a zöld energia felé

Súlyos kritikák érték az Európai Parlament korábban megjelent tervét, amely a nagy energiacégekhez hasonló felelősségeket és kötelezettségeket rótt volna a napelemet telepítő háztartásokra, s veszélybe sodorhatta volna a napenergia lakossági termelésének és felhasználásának további bővülését. Emiatt a nemrég megjelent tervezetbe visszakerült a megújuló kiserőművek számára csatlakozási kedvezményeket biztosító szakasz.

Az ipari és energia bizottság (ITRE) tagjai támogatták az úgynevezett kapacitásmechanizmusok szabályainak szigorítását, melyeket így nem lehetne új erőműépítések és egyéb infrastruktúra-fejlesztések támogatására fordítani.

A kapacitásmechanizmusokat az országok nagyrészt az erőművi beruházások támogatására vezették be, de az energiapiaci reform egyik fő vitapontjává váltak, miután a bizottság tervei szerint a jövőben nem lennének közpénzből támogathatók az 550 gramm/CO2/kWh értéknél nagyobb kibocsátású erőművek.

A kritérium névleg technológiasemleges, de valójában kizárja a szenes és bizonyos nem hatékony gázos erőműveket a támogatható körből, ezért a széntől erőteljesebben függő tagállamok, például Lengyelország ellenállásával néz szembe.

Marad a háztartási kiserőműveket támogató kedvezmény Fotó: Pixabay

A másik, az ITRE által támogatott jelentős lépés elvenné a nemzeti kormányoktól annak jogát, hogy működésben tartsanak erősen szennyező erőműveket – hacsak az adott erőművet működtető energiavállalat egyet nem ért vele. 

Egy másik témában azonban Karins visszakozott, ami szintén a megújulós beruházásoknak kedvezhet. A korábbi jelentéstervezetében a képviselő gyakorlatilag törölte volna a megújulós kiserőművek nagyerőművekkel szemben élvezett csatlakozási kedvezményeit.

A korábbi, valószínűleg a bizottság célkitűzéseit félreértő változatból azonban a heves kritikák hatására kikerült a kiserőművi prioritást megszüntető rész, pontosabban visszakerült bele a kedvezményeket előíró szakasz.

Neked ajánljuk
Áfonyák millió teremnek a sivatagi napelempark alatt A napelemeket sem kíméli a koronavírus Itt a napelemes FlixBus A sokoldalú tyúktoll: lehet festővászon, hőszigetelő vagy lámpaernyő Az erdők ötödét elpusztították a bozóttüzek Ausztráliában
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam