2020. július 10., Amália
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nukleárisenergia-nagyhatalom lehet Kína

A következő húsz évben a Kínai Népköztársaság megháromszorozza az atomenergia-termelését, és a föld legnagyobb nukleárisenergia-előállítója lesz a párizsi székhelyű Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) becslése szerint. Mint kiderült, jelenleg globális szinten 60 atomerőmű épül, ennek több mint az egyharmada Kínában. Ezzel az ázsiai ország még 2040 előtt megelőzheti az Amerikai Egyesült Államokat. 

A nukleáris energia területén az USA a 60-as évektől világelső volt, az utóbbi időszakban viszont nagyon kevés az új projekt ebben a szektorban, ráadásul a régebbi erőművek kapacitását sem bővítik.

Az Egyesült Államok energiatermelésének a 20%-át adja az atom, két évtizeden belül viszont 7%-ra fog csökkenni.

Ez a megállapítás Európára is igaz, Németország állítólag 2021-től bezárja az erőműveit, de a hagyományosan atombarát Franciaország sem fektet eleget a nukleáris létesítményei fenntartásába.

Peking más területeken is hasít, Fatih Birol szerint például a naperőművek építésében egyre jobban teljesít. 

Húsz év múlva Kína lehet a világ legnagyobb nukleárisenergia-előállítója Fotó: Pixabay

Kína megoldási módjai költséghatékonyak,ezért készen áll rá, hogy más államokba exportálja a technológiáját. Mára már Amerikával, Japánnal, Dél-Koreával és az európai országokkal versenyez.

Az atomerőmű sokkal környezetbarátabb, mint a szénerőmű,  Li Ko-csiang miniszterelnök tavaly megígérte, hogy Kína fölött újra kék lesz az ég.

A Nemzetközi Energiaügynökség arra számít, hogy 2040-re a nukleáris szektor aránya az energiatermelésben a jelenlegi 2%-ról 4%-ra nő.

Neked ajánljuk
Folyamatosan nő az áramfogyasztásunk Folyamatosan nő az áramfogyasztásunk Kiemelt védelmet kapott a tobzoska Kínában Mit jelent számodra a táj? – Fotópályázat Segítenek az Agora önkéntes pszichológusai
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam