2020. szeptember 27., Adalbert
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Magyarországon is beköszönthet a napelemek aranykora

Módosította a villamos energiáról szóló törvényt az Országgyűlés. Könnyebb lesz a jövőben megújuló energiaforrással gazdálkodó, nem engedélyköteles kiserőműveket létesíteni. A kormány rövid távú céljai között szerepel az energiaimport csökkentése is. 

Kedvezmények a napelemparkok létesítésére

A módosítás bevezeti a termelői elosztó hálózat fogalmát, amely lehetővé teszi elosztói tulajdonú, közcélú és nem engedélyköteles kiserőművek csatlakoztatását. Az elosztók – az igénylő kérésére – kötelesek középfeszültségű csatlakozási pontot biztosítani annak a teleknek a határán, ahol a kiserőmű áll.

A jogszabály mentességeket is biztosít, így díjmentes például az elosztó hálózathoz és közcélú hálózathoz tartozó szabadvezeték és földkábel legfeljebb három kilométer hosszúságban.

Továbbá a csatlakozási pont biztosításához szükséges átalakító- és kapcsolóberendezés létesítése vagy fejlesztése is.

Még több napelempark épülhet hazánkban  Fotó: Pixabay

Kivételes eljárásban fogadták el a törvénymódosítást

Korábban Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter már beszélt arról, hogy növelni kívánják a napenergiából származó energia arányát. A napokban a miniszter javaslatáról szavazott az Országgyűlés. A területet érintő változtatást 132 igen szavazattal, 15 tartózkodás mellett fogadták el a képviselők az úgynevezett kivételes eljárásban.

2011-ben Magyarország is összeállította saját stratégiáját. Ebben 50 százalék atomenergia, 50 százalék zöld energia szerepel a 2030-as évekre kitűzött célként.

Mint kiderült, a rövid távú célok között szerepel az is, hogy a ma 50 százalékos energiaimportot a következő években lecsökkentsék. A kormány ezt a paksi atomerőmű üzemben tartásával és a saját előállítású energia támogatásával kívánja elérni. 

Neked ajánljuk
Újabb naperőműveket épített az MVM Árzuhanás várhat a napelemekre? Napelemparkokkal zöldít a Toyota Nem elégségesek az unió klímavédelmi erőfeszítései? Távoli példa bizonyítja: egy jól megtervezett otthon a természettel és a lakók igényeivel is összhangban lehet
Tovább a forrásra: hirado.hu
Vissza
Hírfolyam