2021. április 13., Ida
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Bécs fényei „zöldre” váltanak

A fényszennyezés nemcsak az emberek, de az állatok egészségét is beárnyékolhatja. Egyebek mellett ezért döntöttek úgy Bécsben, hogy 2020-ig a közvilágítás teljes hálózatán LED-égőkre cserélik ki a fényforrásokat. Az osztrák fővárosban folyamatos méréseket végeznek, valamint a lakosságnak is hasznos tanácsokat adnak arra vonatkozóan, hogy milyen praktikákkal járulhatnak hozzá a környezeti károk mérséklésére. 

Bécs az egyetlen város a világon, ahol a felfelé világító fényeket kutatási célból egy helikopterrel több irányból is mérik. Így lehetővé válik a fényszennyezés és okainak átfogó elemzése. Az eredmények szerint a város feletti fényár mindössze egyharmad részéért felel csak a közvilágítás, miközben Bécsben a fényforrások kétharmada a közvilágításhoz tartozik.

Mint kiderült, a fényszennyezés okai sokrétűek: szerepet játszanak benne az utcai közvilágítás mellett a kivilágított emlékművek és épületek, valamint az üzletek vagy a lakóházak fényforrásai is.

2020-ig LED-izzókra cserélik Bécs közvilágítását Fotó: Pixabay

Bécs 2020-ig LED-izzókra cseréli az utcai közvilágítás teljes hálózatát. Ezzel a lépéssel nemcsak az energiahatékonyságot javítják, hanem csökkentik a fényszennyezés káros környezeti hatásait is.

Az erős városi világítás káros az állatvilágra, és az emberek egészségét is negatívan befolyásolja.

Az osztrák főváros a közvélemény figyelmét is igyekszik felhívni a fényszennyezés problémájára: iskolákban és egyetemeken is tartanak előadásokat a témáról, de készítettek információs brosúrát is a jelenségről, annak okairól és megelőzéséről.

Neked ajánljuk
Kibocsátás-csökkentés és felkészülés a vízhiányra – Itt a Budapesti Klímastratégia Kevesebb villamos energiát használtunk el idén januárban, mint tavaly Mi közük az élhető városoknak a szivacshoz? Több ezren vettek részt Szerbiában egy környezetvédelmi tüntetésen Kicsiben is bele lehet vágni az ökogazdálkodásba
Tovább a forrásra: piacesprofit.hu
Vissza
Hírfolyam