2021. október 22., Előd
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Már épül Magyarország legnagyobb naperőműve

Letették Magyarország legnagyobb naperőművének alapkövét Felsőzsolca és Onga határában – a Magyar Villamos Művek (MVM) országosan 110 naperőművet épít EU-s társfinanszírozással. A beruházási költség 35 százaléka európai uniós forrásból kerül finanszírozásra. A 44 hektáron elterülő naperőmű a tervek szerint legkorábban 2018 nyarán kezdheti meg üzemszerű működését. 

A felsőzsolcai energetikai beruházás jelentős lépés a hazai megújuló villamosenergia-termelésben, mindemellett hozzájárul Magyarország energiahordozó-importjának mérsékléséhez. Működésének köszönhetően éves szinten több mint 20 000 tonnával csökkenhet az ország szén-dioxid-kibocsátása – emelte ki Kádár Andrea Beatrix energetikáért felelős helyettes államtitkár a február 28-i ünnepélyes alapkőletétel alkalmával.

Történelmi pillanat: letették a naperőmű alapkövét Fotó:MVM

„Az MVM-csoport egyértelműen piacvezető lesz a megújuló energiaforrásokat hasznosító erőművek területén. Társaságcsoportunk egy éven belül 110 napelemes erőművet épít az országban, amely mintegy 50 000 háztartás éves villamosenergia-szükségletét képes fedezni. A jelenlegi beruházásoknak köszönhetően az MVM Csoport több mint 150 MW megújuló kapacitással fog rendelkezni” – mondta el dr. Zsuga János, az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. vezérigazgatója.

Az MVM Hungarowind Kft. legmodernebb technológiát felvonultató felsőzsolcai naperőműve 74 000 darab polikristályos napelemtáblájával, 19,96 MW beépített kapacitásával átlagosan évi 20,7 GWh villamos energia termelésére lesz képes. A felsőzsolcai beruházás tervezett beruházási költsége 9 milliárd forint, melynek 65%-a az MVM-csoport saját forrásából, 35%-a (3,144 milliárd) európai uniós forrásból kerül finanszírozásra.

Neked ajánljuk
Nőtt itthon a zöldáram aránya, de még több kellene Illúzió, hogy bárki ténylegesen védve érezheti magát az energiaárak elszállása esetén Naperőmű csak energiatárolóval? A tájpolitikák fontosságára hívja fel a figyelmet a táj nemzetközi napja Mennyi víz van a Földön? (videó)
Tovább a forrásra: MTI
Vissza
Hírfolyam