2020. július 15., Henrik , Roland
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ingyen napelem a Teslától?

A Tesla az ausztráliai gigantikus akkumulátortelep után (amely eddig már milliódolláros költséget spórolt a lakosságnak és a szolgáltatónak) egy újabb ötlettel állt elő: mi lenne, ha csak úgy szétszórnának napelemeket a népnek, aztán az egészet összekötnék egy nagy napenergia-termelő hálózattá? 

Tulajdonképpen arról van szó, hogy a Tesla az ausztrál kormánnyal együttműködve a következő négy évben összesen 50 ezer ház tetejére telepítene napelemeket (erről itt már mi is beszámoltunk), minden ahhoz szükséges rendszerrel együtt. Ezeket aztán összekapcsolnák, és így jönne létre az, amit a Tesla egyszerűen csak virtuális naperőműnek nevez, és ami egyébként a legnagyobb lenne a kategóriájában. Ez eddig alapvetően nem hangzik rosszul, de a lényeg még csak most jön:

A Tesla mindezt ingyenesen adja és helyezi fel a házakra.


A következő kérdés logikusan adja magát: akkor mi ebben az üzlet? Alapvetően az, hogy a virtuális naperőmű által termelt áramot aztán eladják a fogyasztóknak, azonban a programban részt vevő otthonok egy nagyobb kedvezményt kapnak. 

Az ausztrálok ingyen juthatnak napelemhez Fotó: Tesla

A kormány által felkért tanácsadó cég, a Frontier Economics ügyvezetője, Danny Price szerint alapvetően egy nagyon egyszerű rendszerről van szó, amit okosan megtervezett számítógépes programok hangolnak majd össze.

A jelenlegi számítások szerint a programban részt vevő háztartások rezsiköltsége körülbelül 30 százalékkal csökkenhet ennek köszönhetően.

A rendszer kiépítése száz, alacsony bevétellel rendelkező háztartásnál kezdődik majd, és a tervek szerint az első fázis júniusig meg is valósul. Ezt követi további ezer otthon még az év vége előtt, majd további kétszer 24 ezer háztartásnak fogják felajánlani a csatlakozás lehetőségét a következő négy év során.

Elon Musk energetikai innovációi egyébként a kanadaiak figyelmét is felkeltette:  Új-Skóciában egy hamarosan induló kísérleti projektben az otthonokba telepített Tesla Powerwall 2 akkumulátorokat kombinálják az áramszolgáltató által használt infrastrukturális Powerpack aksikkal.

Neked ajánljuk
Hatékonyabban termeltek a napelemek a járvány alatt Ausztráliában is lehet komplett napelemes rendszereket vásárolni az IKEA-tól A Facebook is a tiszta energiát lájkolja Már javában zajlik a felkészülés az egyszer használatos műanyagok betiltására Adomány a kikindai idősek otthonának
Tovább a forrásra: alternativenergia.hu
Vissza
Hírfolyam