2020. július 12., Dalma, Izabella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Megrázó volt a téli áramfogyasztásunk

Az extrém hideg miatt március 2-án történelmi rekordot döntött a magyarországi áramfogyasztás. A Mavir előzetes adatai alapján a hazai rendszer terhelése elérte a 6835 megawattot (MW) – a cég közleménye szerint ilyen magas csúcsértékre 1995 óta nem volt példa. 

A mostani, február végi, március eleji rendkívül hideg időjárás miatt naponta mintegy 200-400 MW-tal nőttek a bruttó rendszerterhelési csúcsértékek, s az időjárás-előrejelzés alapján prognosztizálható volt, hogy megdől az eddigi, 6780 MW-os rendszerterhelési történelmi rekord, melyet tavaly január 11-én, illetve idén február 28-án mért a Mavir.

Ez idén március 2-án a déli időszakban be is következett, ekkor 0 és –1 Celsius-fok közötti átlaghőmérséklet mellett a bruttó negyedórás átlag rendszerterhelés értéke az előzetes adatok szerint elérte a mintegy 6835 MW-ot, melyből 3226 MW-ot (azaz mintegy 47 százalékot) importból fedeztek. Az 1955 óta rendelkezésre álló adatok alapján pedig ennél magasabb negyedórás átlag csúcsértékre még nem volt példa. Egy átlagos téli hétköznapon a csúcsidei rendszerterhelés általában 6000-6600 MW között változik.

Történelmi rekordot döntött az áramfogyasztásunk Fotó: Pixabay

Eközben ugyanakkor a téli áramfogyasztás minimális értékkel, de elmaradt a tavalyi szinttől. 2017. december eleje és 2018. február vége között az előzetes adatok szerint összesen 11 842 GWh villamos energiát használt fel az ország, szemben az előző télen mért 11 914 GWh-val - igaz, utóbbi történelmi rekordnak számít.

A teljes bruttó rendszerterhelésnek a déli csúcsidőben 22,28 százalékát nukleáris, 6,29 százalékát barnakőszén/lignit, illetve biomassza alapon előállított, 21,66 százalékát földgázból, 2,57 százalékát pedig megújuló forrásból (0,02 százalék nap, 0,14 százalék szél, 0,47 százalék víz, 1,95 százalék hulladék és egyéb megújuló) fedezte az ország rendkívül magas, 47,2 százalék import mellett.

A Mavir kiemelte, hogy a szélsőséges időjárási körülmények között is biztosított az áramellátás, a szükséges kínálat rendelkezésre áll, a magyarországi villamosenergia-rendszer a többszörös hibát is kibírja.

Neked ajánljuk
Folyamatosan nő az áramfogyasztásunk Folyamatosan nő az áramfogyasztásunk Süli János: az atomerőmű-építés Magyarország érdeke Az Európai Bizottság elnökéhez fordult segítségért Áder János A kihalás szélén áll a makifélék csaknem egyharmada, az északi simabálna és a mezei hörcsög is
Tovább a forrásra: napi.hu
Vissza
Hírfolyam