2019. március 20., Klaudia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Megvan a világ legnagyobb környezetbarát irodaháza

A torony 441,96 méter magas, 110 emeletes, és Chicagóban magasodik az égbe. A legmagasabb irodaházként kapta meg az Energy Star besorolást, amely zöldépületeknek jár – számolt be a piacesprofit.hu Klímablogja.

A chicagói Willis Tower egyébként nem új épület. 1973-ban adták át akkor még Sears Tower néven. Ma közel 100 neves válallkozás vallja székhelyének. Az évek során véghezvitt energetikai fejlesztések révén az épület kiérdemelte az Energy Star bizonyítványt, melyet a magas színvonalú energiahatékonyságért osztanak.

Az épület korszerűsítése során szolárpaneleket helyeztek el a külső felületein, a mechanikus, árammal működtetett szellőzőberendezésekbe energiatakarékos ventilátorokat helyeztek, új külső levegőhőmérséklet-szabályozókat raktak fel, hogy kihasználják a levegő hűtésének természetes lehetőségeit, amikor ezt a hőmérséklet megengedi.

Fotó: www.willistower.com

A belső terekbe mozgásérzékelőket helyeztek, hogy ahol nem tartózkodik senki, ne égjen feleslegesen a világítás. A lámpák automatikusan lekapcsolódnak, ha üresek a helyiségek. A lobbiban, a közös helyiségekben, a liftekben, a folyosókon LED-égőkre cserélték a régi, energiapazarló világítást. A beltéri levegő hőmérséklet-szabályozását is új, hatékonyabb rendszerrel irányítják.

Neked ajánljuk
A gyerekek vérében és vizeletében is kimutathatók az „otthoni méreganyagok” Súlyos katasztrófa: akár ezer ember életét is kiolthatta az Idai ciklon 22 millió villanyautó a Volkswagentől Különös hattyúdal a modern ember vég nélküli tévedéseiről Re-Verzió no6: Erdők ideje
Tovább a forrásra: piacesprofit.hu
Vissza
Hírfolyam