2019. június 26., János, Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Túlteljesítette vállalásait a Virtuális Erőmű Program

Hetedik alkalommal díjazta az energiatudatos, energiahatékony és mentorvállalatokat a Magyar Innováció és Hatékonyság Nonprofit Kft. Virtuá­lis Erőmű Programja (VEP) az energiatakarékossági világnap alkalmából. A kezdeményezés célja, hogy összegyűjtse, rendszerezze és számszerűsítse a vállalkozások energiahatékonyság terén elért eredményeit. Mint kiderült, a VEP már 2018-ra elérte a 2020-ra kitűzött energiamegtakarítási értékeket 

A programban részt vevő cégek energiahatékonyságot növelő fejlesztéseik révén összesen már több mint kétszáz megawattot (MW) takarítottak meg, vagyis nagyjából a paksi atomerőmű kapacitásának egy tizedével kisebb a cégek energiaigénye, mint korábban.

Az összegyűlt kapacitás Magyarország hetedik legnagyobb erőműve lenne.

Innen a virtuális erőmű elnevezés, amely nem azonos azokkal az informatikai platformokkal, amelyek kiserőművek termelését összesítve, azokat egy erőműként kezelik.

A VEP már 2018-ra teljesítette a célokat Fotó: Pixabay

A VEP 2011. március 7-i indulásakor tűzte ki a kétszáz MW elérését 2020-ig, tehát a vállalást jóval a határidő előtt teljesítette.

A vállalkozások energiahatékonyságában rejlő potenciál a teljes magyarországi energiamegtakarítási lehetőségek egyharmada.

A VEP a vállalatok energiahatékony működésének ösztönzése mellett olyan tudásbázis, amely az illetékes állami szerveknek is hasznos információforrást jelent a vállalkozási szféra energiahatékonyságáról. Ráadásul ezt az államigazgatás is felhasználhatja az Európai Uniónak tett vállalások teljesítésének alátámasztásául, továbbá elemzésük hátteret szolgáltathat a támogatási rendszer korszerűsítéséhez is.

Neked ajánljuk
Megújulócélok az EU-ban: szükség van a nap- és szélenergiára USA: a szénerőművek szövetségi tiltása megszüntetve Nem született megállapodás a 2050-es klímasemlegességi célkitűzésről Minden országban hasonló változások kellenek ahhoz, hogy a Föld élhető maradjon Alakor, tönke, tönköly – Újból elterjesztenék az ősgabonafajtákat
Tovább a forrásra: magyaridok.hu
Vissza
Hírfolyam