Mindenütt jó, de legjobb otthon...
2020. május 26., Evelin, Fülöp
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Rezsiszámla távlatokba helyezve

Egy friss kutatás eredményei alapján a klímaváltozás és a népesség számának alakulása egyaránt hatással lesz arra, hogyan alakul a kontinens lakosságának hűtésre és fűtésre fordított energiafelhasználása az elkövetkező évszázad során.

Indikátorok

Az úgynevezett „fűtési effektív hőösszeg” (Heating Degree Days – HDD) azt mutatja meg, mekkora energiamennyiség szükséges hűvös időjárás mellett egy kitűzött hőmérséklet eléréséhez. A „hűtési effektív hőösszeg” (Cooling Degree Days – CDD) hasonlóan a beltér adott célhőmérsékletre hűtéséhez szükséges energiamennyiséget határozza meg, meleg időjárás esetén.

A modellek

A hőmérsékleti küszöbértékeket 15,5 Celsius-fok („fűtési effektív hőösszeg”), illetve 22 Celsius-fok („hűtési effektív hőösszeg”) értékben határozták meg.

Fotó: Photo by Ostap Senyuk on Unsplash

A felmelegedés következtében a „fűtési effektív hőösszeg” a kutatók szerint Európa-szerte csökkenni fog, ugyanakkor a „hűtési effektív hőösszeg” várhatóan növekedni fog. A kettő összhatása határozza majd meg, hogy házaink egész év során kellemes hőmérsékleten tartásához nagyobb energiamennyiségre lesz-e majd szükségünk.

A kutatók általánosságban a „fűtési effektív hőösszeg” tekintetében csökkenésre számítanak, különösen a klímaváltozás súlyosabb forgatókönyveinek megvalósulása esetén, illetve Skandinávia és Oroszország területén. Ezzel szemben a „hűtési effektív hőösszeg” növekedésére számítanak, különösen a mediterrán országokban és a Balkánon.

Azon is múlik, mennyien leszünk

Az energiaigény alakulása azonban a népesség európai megoszlásától is függ. A „fűtési effektív hőösszeg” csökkenése Észak-Európa ritkásan lakott régióiban várhatóan nem lesz akkora hatással az európai energiafogyasztásra. Ugyanakkor a  „hűtési effektív hőösszeg” nagyarányú növekedése a sűrűn lakott mediterrán régióban sokkal nagyobb jelentőséggel bírhat Európa jövőbeli energiahasználata szempontjából.

Amennyiben a populáció megoszlása változatlan maradna Európában 2100-ig, ennek a kettős hatásnak a következménye az energiafogyasztás fokozatos csökkenése lenne, Európa-szerte. A „fűtési effektív hőösszeg” folyamatos csökkenésének értéke a 21. század során felülmúlná a „hűtési effektív hőösszeg” növekedésének hatását. Nettó energiamegtakarítás lenne az eredmény.

Azonban ha a populációban bekövetkező esetleges változásokkal is számolunk,  az energiafogyasztás a felmelegedés ellenére növekedne Észak-Európa, a Baltikum, Nagy-Britannia, Írország, a Benelux Államok, Spanyolország és ciprus területén, végeredményben az európai össz-energiafogyasztás általános növekedését okozva.

Neked ajánljuk
A világ jelentős részén már a megújuló energiaforrások a legolcsóbbak Érdekességek a napenergiáról 14 ezer évvel ezelőtt 8 méterrel emelte meg a tengerek vízszintjét egy jéglemez leszakadása Közösségi adománygyűjtés a Hogy tetszik lenni? programért Európában a duplájára nőtt a villanyautók eladása
Tovább a forrásra: dailyplanet.climate-kic.org
Vissza
Hírfolyam