2018. június 18., Arnold, Levente
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás

Geotermikus fűtőművet építenek Mosonmagyaróváron

Magyarország adottságai lehetővé teszik, hogy a jelenleginél sokkal hatékonyabban használjuk ki a rendelkezésünkre álló geotermikus energiaforrásainkat, s ha biztonságosabbá és olcsóbbá tudjuk tenni az energiaellátást Magyarországon, az hozzájárul a gazdaság további gyors ütemű növekedéséhez – fogalmazott Varga Mihály a Geotherm Hungary Kft. mosonmagyaróvári geotermikus hőközpontjának ünnepélyes alapkőletételén.

A tárcavezető a beruházásról szólva elmondta: az új geotermikus fűtőmű a megújuló energia használatának egy olyan újabb állomása lesz, amely a további fejlesztésekhez is mintaként szolgálhat, valamint a magyar gazdaság- és iparfejlesztés szempontjából is példaértékű. Kiemelte: a fejlesztés hosszú távon biztonságos, környezetbarát és gazdaságos hőenergia-szolgáltatást biztosít Mosonmagyaróvár számára. Mindezekre a szempontokra tekintettel a kormány a beruházáshoz 2,1 milliárd forint támogatást nyújt.

Így néz ki egy geotermikus erőmű Fotó: Pixabay

Csökkenő importfüggőség

A geotermikus energia használatának bővítése több szempontból is fontos Magyarország számára, így hozzájárul energiaellátásunk biztonságának emeléséhez, csökkenti importfüggőségünket az energiaellátás terén, mérsékelheti az energiaárakat, mindemellett a környezetterhelés szempontjából is pozitív hatása van – ismertette Varga Mihály.

A kormány ösztönözni kívánja az energiatakarékosságot, a hatékonyság növelését és a megújuló energiaforrások felhasználását. Magyarország a megújuló energia használatában már most elérte a 2020-ra vállalt részarányt, ami 14,65 százalék, ugyanakkor az energiahatékonysági beruházások folytatódnak, a támogatásukra fordítható források pedig bővülnek – emelte ki a miniszter.

Tovább a forrásra: hirado.hu
Vissza
Hírfolyam
Ajánló
Franciaország 2021-ig leállítja a széntüzelésű erőműveit (Mac)mentő? Az Apple forradalmasítaná az alumíniumgyártást 2017 a megújuló energia éve volt 2022-ig változatlan marad a szén iránti kereslet 58 tonnát nyom a világ legnagyobb villanyjárgánya