2022. augusztus 10., Lőrinc
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Lengyelország sem maradna atomerőmű nélkül

Minden jel arra mutat, hogy Lengyelországban is épül atomerőmű; a kormány idén márciusban dönthet a beruházásról. Krzysztof Tchórzewski energetikai miniszter egy vidéki gazdasági fórumon jelentette be a hírt. Ha elfogadják a javaslatot, akkor a tervek szerint 2040-ig felépülhet a létesítmény. 

A miniszter azt mondta, hogy nagy valószínűséggel márciusban a kormány végleges döntést hoz az atomerőmű megépítéséről. „Minden kutatás azt mutatja, hogy ezt az utat kell választania Lengyelországnak” – tette hozzá.

A lengyel energetikai minisztérium számításai szerint a három blokkból álló, mintegy 4,5 ezer megawatt teljesítményű atomerőmű 2040-ig készülne el, és a bekerülési költség 75 milliárd zloty (mintegy 20 milliárd dollár, 1 zloty=74,31 forint).

Az energetikai miniszter már tavaly augusztusban is beszélt a tervezett atomerőműről, és akkor azt mondta, hogy a létesítményt saját erőből akarják megépíteni. „A pénzünk is megvan hozzá, és képesek is vagyunk rá” – mondta akkor.

Hamarosan felépülhet Lengyelország első atomerőműve Fotó: Pixabay

A lengyel kormány 2014 elején fogadta el a nemzeti atomenergia-programot, amelyben jogi keretet teremtett két, egyenként 3 ezer megawatt teljesítményű atomerőmű megépítéséhez.

Az építés 2019-ben kezdődött volna, és 2024-re készült volna el a létesítmény. A lengyel kormány által a beruházás előkészítésével megbízott PGE EJ1 társaság – amely a döntően állami részesedésű Lengyel Energetikai Csoport (PGE) tulajdona –  2015-ben azonban szerződést bontott a beruházással kapcsolatos terepmunkákat végző WorleyParsons (WP) ausztrál tervező céggel, amit azzal indokolt, hogy „rendre nem vette figyelembe a kidolgozott tanulmányokhoz fűzött lengyel észrevételeket”. A WP viszont azt állította, hogy ő maga mondta fel a szerződést a lengyel fél részéről tapasztalt „professzionalizmus hiánya, továbbá a hiányzó szervezeti struktúrák és eljárások” miatt.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: MTI
Vissza
Hírfolyam