2020. február 21., Eleonóra
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Megbízhatóan működik Paks II. oroszországi referenciablokkja

Sikeresen rákapcsolták Oroszországban a villamosenergia-rendszerre  a Leningrád II. új blokkját. A Roszatom közleménye szerint az új, nagy teljesítményű egység megkezdte az energiatermelést. Az egység egyébként a Paks II. referenciablokkjaként szolgál.

Alekszandr Beljaev, az atomerőmű főmérnöke elmondta, hogy a reaktor hőteljesítményét a névleges érték 35 százalékára emelték, hogy rákapcsolhassák a generátort a hálózatra. A blokkot 240 MW villamos teljesítményszinten a villamosenergia-rendszerre csatlakoztatták.

Az előírásainak megfelelően ezen teljesítményszinten 4 órán át üzemelt az új egység, ezalatt 1 millió kWh villamos energiát állított elő.

A szentpétervári atomerőmű  Fotó: Wikimedia

Mint kiderült, a blokk elindítása előtt a rendszerek biztonságát is ellenőrizték. Vlagyimir Pereguda, az erőmű igazgatója elmondása alapján a művelet sikeresnek bizonyult, a berendezések kifogástalanul üzemelnek. Pereguda hozzátette: készen állnak, hogy továbblépjenek a próbaüzem következő szakaszába.

A Leningrád II. első blokkja már a második VVER-1200 típusú 3+ generációs blokk a világon – 2016 óta a novovoronyezsi atomerőműben üzemel egy ilyen egység. A blokkváltozaton alkalmazták a legújabb fejlesztéseket, így az megfelel a szigorú nemzetközi követelményeknek is. A típusnak magyar vonatkozása van, hiszen ilyen egységeket fognak használni Paks II.-nél is.

Neked ajánljuk
A hazai áramtermelés jelentős része már karbonmentes 22 új szénerőmű: valami nagyon félresiklott Japánban A jövő régészete, avagy az atomhulladék művészi megközelítésben Hulladékmentesítési pályázat egyetemistáknak Zavarták a nagy fák a panorámát a Balatonnál, gázolajjal locsolták, hogy ne nőjenek
Tovább a forrásra: 24.hu
Vissza
Hírfolyam