2019. szeptember 16., Edit
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Szupermágnesek hozhatják el az energia-Kánaánt?

A világ legerősebb szupravezető mágneseinek fejlesztésébe fogtak a Massachussetts Institute of Technologyn (MIT) – írja a Science Alert nyomán az origo.hu. Az új mágnesek egy kompakt tokamak alapjául szolgálnak majd, amely a jelenleg kísérleti, illetve fejlesztési fázisban lévő fúziós reaktorok központi eleme.

Az MIT munkatársai arra vállalkoznak, hogy egy olyan kompakt tokamakot építenek, amely 100 megawatt hőenergiát képes szolgáltatni. 

A hőenergiát impulzuslöketek létrehozására használják,amelyekkel egy 200 megawatt teljesítményű reaktortípust hajtanának meg.

Az MIT Plazmatudományos és Fúziós Központjában úgy vélik, nagyjából három év szükséges ahhoz, hogy a tokamak számára a mágneseket kifejlesszék. 

A berendezést SPARC néven fejlesztik Fotó: Ken Filar, MIT PSFC

Szupermágnes és forró plazma

A tokamakban kialakuló mágneses tér az egyik legígéretesebb megoldás arra, hogy a létrejövő forró plazmát tárolják a folyamatban. Az MIT mostantól egy nemrégiben felfedezett szupravezetővel, az ittrium-bárium-réz-oxidoddal dolgozik.

A szakemberek szerint a szupravezetővel készülő új szupermágnesek a világ legerősebb ilyen típusú eszközei lesznek. Mágneses terük négyszer akkora lesz, mint az eddigi fúziós kísérletek során tapasztaltak, és nagyjából tízszer nagyobb hőenergiát tudnak a segítségükkel létrehozni.

Neked ajánljuk
Így lehet zöldebb az energiafelhasználásunk Megújuló és megfizethető: beköszöntött az olcsó áram kora Vannak megoldások arra, hogy felkészülten reagáljon a magyar mezőgazdaság a klímaváltozásra Mire nem jó a kókuszdió! Klímatüntetés volt a Fehér Ház előtt
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam