2018. június 17., Alida, Laura
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás

Üzembe helyezték Bosznia-Hercegovina első szélfarmját

Bosznia-Hercegovina megtette az első lépést a megújuló energiaforrások felé: nemrégiben ugyanis üzembe helyezték az ország első szélerőművét. A szélfarm 22 turbinából áll, és évente 165,2 gigawattóra áramot képes előállítani – ez pedig több mint 27 000 háztartás ellátására elegendő.

A nyugat-balkáni ország elektromosenergia-szükségletének 60 százalékát szénnel fűtött hőerőművekkel állítják elő, a fennmaradó részt pedig vízerőművek szolgáltatják.

A tervek szerint 2020-ra Bosznia-Hercegovina energiaszükségletének 43 százaléka megújuló energiából származhat.

A szélerőműparkot az Elektroprivreda HZHB áramszolgáltató építtette. A szolgáltatónak hét vízerőműve van, amelyek együttesen 860 megawatt kapacitással rendelkeznek.

Üzembe helyezték Bosznia-Hercegovina első szélfarmját (illusztráció) Fotó: Pixabay

A szerdán megnyitott szélerőműpark építése 13 évig tartott, és 82 millió euróba került, amit német kölcsönből tudtak fedezni.

Szakértők szerint a jó fekvésnek, az Adriai-tenger, illetve a hegyek közelségének köszönhetően a következő öt évben a térség szélerő-kapacitása elérheti a 6,1 gigawattot is.

Tovább a forrásra: MTI
Vissza
Hírfolyam
Ajánló
Franciaország 2021-ig leállítja a széntüzelésű erőműveit (Mac)mentő? Az Apple forradalmasítaná az alumíniumgyártást 2017 a megújuló energia éve volt 2022-ig változatlan marad a szén iránti kereslet 3 az 1-ben: napelem, tévé és ablak