2020. november 30., Andor, András
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Üzembe helyezték Bosznia-Hercegovina első szélfarmját

Bosznia-Hercegovina megtette az első lépést a megújuló energiaforrások felé: nemrégiben ugyanis üzembe helyezték az ország első szélerőművét. A szélfarm 22 turbinából áll, és évente 165,2 gigawattóra áramot képes előállítani – ez pedig több mint 27 000 háztartás ellátására elegendő.

A nyugat-balkáni ország elektromosenergia-szükségletének 60 százalékát szénnel fűtött hőerőművekkel állítják elő, a fennmaradó részt pedig vízerőművek szolgáltatják.

A tervek szerint 2020-ra Bosznia-Hercegovina energiaszükségletének 43 százaléka megújuló energiából származhat.

A szélerőműparkot az Elektroprivreda HZHB áramszolgáltató építtette. A szolgáltatónak hét vízerőműve van, amelyek együttesen 860 megawatt kapacitással rendelkeznek.

Üzembe helyezték Bosznia-Hercegovina első szélfarmját (illusztráció) Fotó: Pixabay

A szerdán megnyitott szélerőműpark építése 13 évig tartott, és 82 millió euróba került, amit német kölcsönből tudtak fedezni.

Szakértők szerint a jó fekvésnek, az Adriai-tenger, illetve a hegyek közelségének köszönhetően a következő öt évben a térség szélerő-kapacitása elérheti a 6,1 gigawattot is.

Neked ajánljuk
Lebegő szélerőművek a tenger közepén Lebegő szélerőművek a tenger közepén A nap- és a szélenergia lesz 2025-re a világ legnagyobb energiatermelője? Étellel segítik a rászorulókat Modern külsejű ősmadár maradványára bukkantak
Tovább a forrásra: MTI
Vissza
Hírfolyam