2019. december 16., Aletta, Etelka
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Törökországnak is lesz atomerőműve

Törökország, a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern közreműködésével, az idén megkezdi az Akkuyu atomerőmű építését – jelentette be Recep Tayyip Erdogan török elnök. Az első reaktor az eredeti tervek alapján 2023-ra készülne el. 

Az erőműnek előreláthatólag négy reaktorblokkja lesz. Az összesen 4800 megawatt teljesítményű létesítmény helyét a dél-törökországi Mersin tartományban, a Földközi-tenger partjára jelölték ki. 

Az első reaktor 2023-ra készülne el Fotó: Pixabay

Oroszország és Törökország 2010 májusában írt alá megállapodást az Akkuyu atomerőmű építéséről. A létesítmény a török villamosenergia-szükséglet nagyjából 10 százalékát fedezné. A török energiaügyi minisztérium korábban további két atomerőmű létrehozását is kilátásba helyezte. Az egyik komplexum a Fekete-tenger partján fekvő Sinopnál épülne fel, a másik pedig Törökország európai részén, Kelet-Trákiában.

Neked ajánljuk
Összefogás a klímavédelemért: évente hatvan szénerőmű kibocsátását spórolják meg a vállalatok Magyarországon is jelentős szerep vár a napenergiára A világörökség részét képező Gondwana esőerdő egyötöde égett le Ausztráliában Különleges innovációkkal érkezik a CES januárban Eilat kitiltja a strandokról az eldobható csomagolásokat
Tovább a forrásra: hirado.hu
Vissza
Hírfolyam