2021. december 5., Vilma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Emelkedett az energiaipar szén-dioxid-kibocsátása

Elégtelenek a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére irányuló globális erőfeszítések az energiaiparban – figyelmeztetett a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA – International Energy Agency). A szektor kibocsátása tavaly 1,4 százalékkal 32,5 gigatonnára emelkedett. Három éve ez volt az első olyan esztendő, amikor növekedést mértek ezen a területen. A megújulók részesedése azonban pozitív tendenciát mutat. 

Az Egyesült Államokban, Mexikóban, Japánban és az Egyesült Királyságban a szektorhoz kapcsolható szén-dioxid-kibocsátás mérséklődött tavaly. Az USA-ban ez már a harmadik egymást követő év volt, amikor csökkenést mértek.

Nő a megújulók részesedése

A tisztább energiára való áttérést az USA-ban inkább a piaci erők, mint a szövetségi politika támogatja. Az IEA jelentése szerint korábban az USA szén-dioxid-kibocsátásának csökkenése nagyrészt a szénerőművek leállításával, helyettük a földgáztüzelés előtérbe helyezésével volt összefüggésben. Tavaly viszont a kibocsátás 0,5 százalékos csökkenése már sokkal inkább a megújuló energia térnyerésének volt köszönhető. Csökkent továbbá a villamosenergia-kereslet is.

A megújulók részesedése ezen belül 2017-ben 17 százalékra emelkedett, az atomenergiáé pedig 20 százalékot tett ki.

Hasonló trend volt megfigyelhető az Egyesült Királyságban és Mexikóban is, ahol a szén korábban szintén komolyabb szerephez jutott. Japánban pedig a nukleáris energia felhasználása tért vissza a korábbi szintre segítve az importált olaj-, szén- és gázfelhasználás csökkentését.

Muszáj csökkenteni a szén-dioxid-kibocsátást Fotó: Pixabay

A globális szén-dioxid-kibocsátásnak hamarosan el kell érnie a csúcsát, ahonnan meredek csökkenésnek kell indulnia annak érdekében, hogy a 2020-ra a kitűzött célok elérhetőek legyenek – figyelmeztetett az Oil Price összefoglalója szerint az IEA. 

Az IEA jelentése egy másik trendre is figyelmeztetett: tavaly a világgazdaság energiaintenzitása mindössze 1,6 százalékkal csökkent, szemben az egy évvel korábbi 2 százalékos értékkel.  

Mindezzel párhuzamosan a globális energiafogyasztás tavaly 2,1 százalékkal nőtt, ami duplája az előző évinek. A bővülés jórészt Kína és India igényének növekedése adja, amely felelős a teljes emelkedés 40 százalékáért.

Az adatokat értékelve Fatih Birol, az IEA ügyvezető igazgatója elmondta, hogy az energiaipar szén-dioxid-kibocsátásának tavalyi jelentős emelkedése azt mutatja, hogy a jelenlegi erőfeszítések nem elegendők, „távol állunk attól, hogy összhangban legyenek a párizsi klímaegyezmény által kitűzött célokkal” – hangsúlyozta.

Neked ajánljuk
Feláldozni a természeti értékeket az egyre több energia megtermelése érdekében? Kína globális éllovas a napenergiás kapacitások telepítésében Tiszta áramot tölthet, aki MOL Plugee töltőt választ A Növekedési Kötvényprogram a megújuló erőművek épülését is segíti Már nem szokatlan, hogy rénszarvasra vadásznak a jegesmedvék? (videóval)
Tovább a forrásra: nrgreport.com
Vissza
Hírfolyam