2019. július 20., Illés
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Világszerte kihunytak a fények: rekordot döntött a Föld Órája

Szombat este fél kilenc és fél tíz között 188 ország részvételével a világ mintegy 18 ezer épületének és objektumainak fényei hunytak ki. A WWF szervezésében 2007 óta rendezik meg a Föld Óráját, amelynek fókuszában idén a természeti értékek megőrzése és a fenntarthatóság állt. 

A Föld Órája mellett olyan hírességek álltak ki, mint Jared Leto és Andy Murray, de sokak mellett Emmanuel Macron francia elnök is csatlakozott a kezdeményezéshez. „Lekapcsolt itthon a budai Várnegyed, az összes fővárosi híd, a Parlament, a Nemzeti Színház, a tatabányai Turul emlékmű, de Győr, Hajdúszoboszló, Hollóháza, Mórahalom, Nyíregyháza, Sopron, Szolnok, Veszprém és Eger díszvilágítása is” –mondta Antal Alexa, a WWF Magyarország kommunikációs vezetője.

Párizsban is kihunytak a fények Fotó: MTI/EPA/Christophe Petit Tesson

A világméretű önkéntes kezdeményezés megpróbálja felhívni az emberek, vállalatok, intézmények, kormányok figyelmét a környezetszennyezés és a túlfogyasztás okozta problémákra.

A debreceni református nagytemplom  Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Csak annyit kérnek, hogy mindenki egy órára kapcsolja le a fölösleges világítást, és áramtalanítsa az elektromos készülékeit.

Budapesten idén 260 épület és objektum díszvilágítását kapcsolták le. A főváros teljes UNESCO világörökségi része elsötétült, ez elég látványos lehetett a turisták számára is. 

A kivilágított és az egy órára elsötétedő Lánchíd és a budai Vár Fotó: MTI/Földi Imre

Minden ember, minden apró tett számít, ezért a WWF Magyarország egy négylépéses kihívást indított, amelyben először arra kérték az embereket, hogy vállalják, egy hétig tömegközlekedéssel, kerékpárral vagy gyalog mennek dolgozni vagy az iskolába, ezzel is hozzájárulva a szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséhez és a tisztább levegőhöz.

A második lépésben azt kérik majd, hogy egy hétig semmit ne nyomtassanak ki az emberek, hogy védjék az erdőket, a harmadik kihívás során pedig a résztvevők vállalják, hogy egy hétig PET-palackos üdítő vagy ásványvíz helyett csapvizet fogyasztanak, hogy csökkentsék a műanyaghulladékot.

A Föld Órája Eskü

Akik tényleg komolyan veszik a környezetvédelmet, azoknak ezt az esküt kellett elmondaniuk:

„Én, a Föld lakója, fogadom, hogy mostantól még inkább figyelek a környezetemre. A természet erőforrásaival okosan gazdálkodom, a pazarlást kerülöm. Az energiatakarékosságra mindennap odafigyelek. A tudatosságot a vásárlásaim során is komolyan veszem. Az otthonomban, a munkahelyemen, és mindenütt, ahol megfordulok, figyelek arra, hogy a tudatos fogyasztás határozza meg a lépéseimet, és a környezetemet is erre ösztönzöm. Március 24-én este 20:30-kor lekapcsolom a felesleges fényeket, és csatlakozom a Föld Órája közösségéhez. Ezzel kijelentem, hogy a jövőben a Föld kincseire vigyázok, fenntarthatóan élek, és ezzel saját jövőmet is védem. Hiszek benne, hogy együtt lehetséges!”

Neked ajánljuk
USA: a szénerőművek szövetségi tiltása megszüntetve Becslések szerint évente 50 szélturbina ég le Németországban Mi lenne, ha tojáshéjban tárolnánk az energiát? Budapesten egyre nagyobb teret nyer magának a távhő Tudja, mennyi mindenre jó az erdei szederlevél?
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam