2022. augusztus 9., Emőd
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nyílt nap az energiagazdálkodásról

Az épületek energiafogyasztását nemcsak jelentős beruházásokkal, hanem az energiafelhasználás pontos mérésével és kiértékelésével, valamint a felhasználói szokások befolyásolásával is számottevően csökkenteni lehet. Ezen a felismerésen alapul a Together projekt, amelyben hét közép-európai ország nyolcvanöt középülete, köztük a Hegyvidéki Önkormányzat kilenc épülete vesz részt kísérleti jelleggel.

A Together keretében valamennyi közreműködő országban Energia Nyílt Napokat rendeztek, hogy bemutassák az érdeklődőknek az eddig elért eredményeket. A Hegyvidéken a polgármesteri hivatal nyitotta meg kapuit, ahol a látogatók dr. Horváth Miklós, a Budapesti Műszaki Egyetem munkatársának szakmai vezetésével tekinthették meg az épületben felszerelt „okosmérőket”, amelyek folyamatosan rögzítik egy-egy terület energiafogyasztását, valamint a tetőn működő napelemrendszer áramtermelését.

A földszinti információs pult mellett kihelyezett monitoron pedig egy nap fogyasztási grafikonja követhető nyomon, amely jól szemlélteti, hogyan ugrik meg vagy épp csökken az energiafelhasználás az egyes napszakokban.


Az épületenergetikával foglalkozó szakember elmondta, hogy a

fogyasztói magatartás befolyásolásával átlagosan 10%-os energiamegtakarítást lehet elérni – ilyen arányú fogyasztáscsökkentést tűztek ki célul a Together projektben részt vevő önkormányzati épületekben is.

Fontos odafigyelnünk az energiafogyasztásunkra Fotó: Pixabay

Az internetes kapcsolattal is rendelkező „okosmérők” már hónapok óta adatokat szolgáltatnak a polgármesteri hivatalban, és ezek elemzésével sikerült feltárni néhány problémát.

A tizenkettedik kerületi önkormányzatot képviselő Hamza Zsófia projektmenedzser elmondta, hogy a programban részt vevő összes épületben a munkahelyi közösségekből alakult „energiakommandók” szakértők közreműködésével tárják fel az energetikai problémákat, és megoldási javaslatokat dolgoznak ki a felesleges energiafogyasztás visszaszorítására. 

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: hegyvidekujsag.eu
Vissza
Hírfolyam