2019. szeptember 18., Diána
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Szélenergia-beszállítóként válhat nagyhatalommá Magyarország

Új gyárat épít Magyarországon a japán Torai; az egyebek mellett szélturbinalapátok gyártásához használt szénszálas anyagokat is előállító vállalatcsoport a megújuló energia iránti kereslet bővülésével indokolja a terveket. A beruházásnak köszönhetően 2020-tól a magyarországi gyártókapacitás több mint 20 százalékkal bővülhet.

A Nikkei hírportál értesülése szerint a társaság egyesült államokbeli egysége, a Zoltek magyarországi gyára mellé építene föl egy új gyártókapacitást. A cikk ugyan nem nevezi meg, de kizárásos alapon a Zoltek szénszálas anyagokat gyártó nyergesújfalui üzeméről lehet szó.

Az új gyárban akrilgyantát fognak előállítani, amit egyebek mellett a szénszálgyártásban használnak, ez pedig egyebek mellett a szélturbinák lapátjainak is alapanyaga. 

A szélenergia iránti kereslet erősödése, illetve a turbinák növekedése a korábbiaknál egyre könnyebb és erősebb szénszálas lapátok iránt támaszt igényt Fotó: Pixabay

A következő években a várakozások szerint évente körülbelül 20 százalékkal bővülhet a globálisan telepített szélenergia-kapacitás.

A szénszálas termékek iránt a megújulóenergia-iparág mellett az (elektromos) autógyártók is fokozott érdeklődést mutatnak, amelyek az acél egyfajta alternatívájaként alkalmazzák az anyagot. 

Magyarország már jelenleg is erős pozíciókkal rendelkezik a piacon, a nyergesújfalui a világ egyik legnagyobb szénszálgyártó üzeme.

A létesítményben szénszálas anyagok széles körét gyártják, egyebek mellett lángálló fonalakat, illetve a szélturbinákban, valamint a repülőgépgyártásban és az autóiparban használatos szénszálas anyagokat. A vállalat megállapodást kötött a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel, hogy Magyarországon is oktassák a szénszálas technológiát.

Neked ajánljuk
Emberéleteket menthet a tiszta energia A Viking Link tovább turbózhatja a megújuló energiát A közönséges vízijácint lehet a jövő legkülönlegesebb energiaforrása Jó hír, hogy hosszú idő után idén kisebb lesz az ózonlyuk (videókkal) Környezetbarát textilkollekciót vezet be a Lidl
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam