2018. június 17., Alida, Laura
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás

Ugrásszerűen csökken a megújulók fajlagos költsége

A Bloomberg New Energy Finance (BNEF) legfrissebb kutatása szerint jelentősen csökkennek a megújuló energiatermelés fajlagos költségei. Az elemzők úgy vélik, hogy komoly kihívásokkal kell szembenézniük a fosszilis energiatermelőknek. 

Az energiapiaci kutató-elemző cég az elektromos energia megtermelésének fajlagos költségei (amibe mindent beleszámolnak a felszereléstől az építésen át a finanszírozásig és a fenntartásig, az átlagos működési idővel együtt) alapján hasonlította össze a szegmensben elterjedt technológiákat.

Számításaik szerint 2018 első felében a szárazföldi szélturbinák egy megawattórára vetített fajlagos költsége 55 dollár (kb. 14 ezer forint) lesz, ami 18 százalékos csökkenés a tavalyi hasonló időszakhoz képest. Ugyanekkora mértékben esett a fotovoltaikus naperőművek fajlagos költsége is, amit idénre megawattóránként 70 dollárra (kb. 18 ezer forint) becsülnek. Eközben a tengeri szélturbinák fajlagos költségét 118 dollárra számolták, ami 5 százalékos csökkenést jelent tavalyhoz képest.

Ugrásszerűen csökken a megújulók fajlagos költsége, a fosszilis energiatermelőkhöz képest még drasztikuusabban  Fotó: Pixabay

Egyes helyeken ugyanakkor kiemelkedően nagy a költségcsökkenés: Indiában például 46 százalékos az esés tavalyhoz képest a szárazföldi szélturbinák esetében (megawattóránként alig 10 ezer forintnak megfelelő összeg).

A BNEF 2009 óta regisztrálja a különböző energiatermelési technológiák fajlagos költségeit. Miközben a szén-, gáz, nukleáris és nagy méretű vízenergia-termelés költsége csak kismértékben esett ebben a kilencéves időszakban, a naperőműveké 77, a szárazföldi szélturbináké 38 százalékkal csökkent. Eközben a lítiumionos akkumulátorokkal tárolt energia költsége a kilowattóránkénti 1000 dollárról 209-re (254 ezerről 53 ezer forintra) csökkent tavalyra.

Tovább a forrásra: greenport.hu
Vissza
Hírfolyam
Ajánló
Franciaország 2021-ig leállítja a széntüzelésű erőműveit (Mac)mentő? Az Apple forradalmasítaná az alumíniumgyártást „Éghajlatbarát” megoldások a mezőgazdaságban 11 000 éve nem volt ilyen nagy a felmelegedés 1970 óta súlyosan csökkent a madarak száma Dániában