2022. június 29., Péter, Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Megújulórekord Portugáliában

Márciusban Portugália történetében először több villamos energiát termelt megújuló alapon, mint amekkora az ország teljes havi fogyasztása volt. A korábbi rekordot még 2014 februárjában érte el az ország, a fogyasztáshoz viszonyítva 99,2 százalékos megújuló áramtermeléssel.

Az impozáns adat ellenére azonban bizonyos időszakokban az ország fosszilis tüzelésű erőművei termelésével, illetve importforrásokkal egészítette ki a megújuló alapú termelést az igények kielégítésére márciusban.

A megújulók aránya a fogyasztás kielégítésében ezzel együtt a hónap során nem csökkent 86 százalék alá, míg március 11-én érte el maximumát, amikor is az elfogyasztott mennyiség 143 százalékát termelték ki a zölderőművek. 

Történelmi rekordot döntött a megújuló energia Portugáliában Fotó: Pixabay

A hónapban két, csaknem háromnapos egybefüggő periódus is akadt, amely időszakokban az ország kizárólag a döntően szél- és vízerőművekből álló megújulós kapacitásaival biztosította az ellátást.

A vízenergia 55, a szélenergia 42 százalékban fedezte a havi fogyasztást, vagyis az egyébként e téren is kiváló adottságokkal rendelkező ország a napenergiára egyelőre csak szerény mértékben támaszkodik.

A márciusi megújuló energia termeléssel Portugália 1,8 millió tonna szén-dioxid kibocsátását spórolta meg, vagyis mintegy 21 millió euró értékű emissziós kvóta megszerzését takarította meg.

Noha időszakonként importra is szorult, a márciusi villamosenergia-külkereskedelmi mérleg 19 százalékos többletet mutatott. A felpörgő megújuló termelésnek köszönhetően megnövekedett kínálat a nagykereskedelmi piaci árakat is jócskán lejjebb szorította. A hónapban elért, átlagosan 39,75 euró/megawattórás napi ár több mint 10 százalékkal múlta alul a tavaly márciusit, amikor a megújulók a fogyasztott mennyiségnek csak 62 százalékát biztosították.

Portugália a terv szerint 2040-re már a teljes éves áramfogyasztásnak megfelelő mennyiséget képes lehet megújuló alapon előállítani.

Neked ajánljuk
Rekordméretű volt a növekedés a háztartási méretű kiserőművek terén Egy gigawattos napelemes fejlesztés Finnországban A világ legmagasabb távvezetékoszlopai megújuló forrásból származó áramot fognak továbbítani A zavarba ejtő 4000 éves szikla Júliusban a Várkert Bazárban várja a látogatókat a leghíresebb magyar dizájnvásár
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam