2020. július 15., Henrik , Roland
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Belgium rögös útja a megújulók felé

A belga kormány új energetikai csomagot fogadott el, amelynek értelmében az ország 2022 és 2025 között leállítaná az összes atomerőművét. Mindemellett arról is döntöttek, hogy a megújuló energiaforrások területén több beruházást támogatnak; főleg a tengeri szélfarmok fejlesztését részesítik majd előnyben.  

A döntés radikálisan átalakítaná a belga energiamixet, mivel az ország villamosenergia-ellátásának mintegy 51,7 százalékát hét nukleáris reaktorának termelésével fedezi, ami a világon a negyedik legmagasabb arány. Ennél nagyobb részben csak Franciaország (72,3%), Szlovákia (54,1%), valamint Ukrajna (52,3%) támaszkodik az atomerőművekre áramtermelésében; Belgiumot Magyarország követi a listán 51,3 százalékos atomenergia-súllyal.

A belga kormány arról is döntött, hogy

több beruházást támogat és valósít meg a megújuló energiaforrások területén, különösen a tengeri szélfarmok fejlesztése formájában.

A szén-dioxid-kibocsátás csökkentésében Belgium kimondottan jól teljesít: 

Az európai országok szén-dioxid-kibocsátása 2015-ben 1990-hez viszonyítva Fotó: Eurostat

A megújuló energiaforrások emelésére vállalt célkitűzésének teljesülése viszont nem áll túl jól. Míg az országnak 2020-ra 13 százalékos megújulóenergia-részarányt kellene elérnie saját célkitűzése alapján, addig az Eurostat legutóbbi adatai szerint ez az arány jelenleg csak 8,7 százalék. 

A mostani döntés egyik fő motivációja a Doelben és Tihange-ben működő reaktorokkal kapcsolatban elmúlt években felmerült problémák lehettek. Bár a két egység 2025 végéig terjedő működési engedéllyel rendelkezik, a reaktorokban 2013-ban felfedezett mikrorepedések, illetve az erőművek előrehaladott kora jelentős biztonsági aggályokat váltott ki. Az egységeket 2013-ban 2015-ig bezárták, napjainkban azonban ismét működnek.

Neked ajánljuk
Folyamatosan nő az áramfogyasztásunk Süli János: az atomerőmű-építés Magyarország érdeke Hidrogénfolyosó épül Európában Balkon fanatik – Fotópályázat A körkörös gazdaság lehetőség lehet a kilábalásra
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam