2021. szeptember 25., Eufrozina, Kende
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hazánk felkerült a napenergia világtérképére

Rekordév volt 2017 a megújulóenergia-alapú termelő kapacitások telepítésére fordított beruházások tekintetében. A világ tavaly már többet invesztált a naperőművek telepítésébe, mint szén- és gáztüzelésű, valamint nukleáris erőművek építésébe összesen – derül ki az ENSZ Környezetvédelmi Programja (UNEP) és a Frankfurt School közös jelentéséből, amely elismerősen szól a magyarországi napenergia-beruházások megugrásáról is. 

2017-ben a legnagyobb beruházást a megújulók terén Kína hajtotta végre elsősorban a napenergia masszív támogatásának köszönhetően: a globálisan üzembe állított új infrastruktúra csaknem fele itt valósult meg.

Bizonyos országok egészen lenyűgöző mértékben tudták növelni a megújuló energiaforrások területére áramló beruházásaikat. Mexikóban 810 százalékkal 6 milliárd dollárra, Ausztráliában 147 százalékkal 8,5 milliárd dollárra, Svédországban pedig 127 százalékkal 3,7 milliárd dollárra nőtt a megújulós beruházások értéke. A (ma még) kisebb piacok között az Egyesült Arab Emírségekben közel harmincszoros ugrással 2,2 milliárd dollárra nőtt a beruházási összeg, míg Egyiptomban csaknem hatszorosára nőtt a területen befektetett összeg 2,6 milliárd dollárra.

A jelentés külön említést tesz a napenergia magyarországi előretöréséről is: 

Magyarország egy másik, szokatlanul fényes folt volt, ahol a beruházások értéke a 2016-os nagyon alacsony szintről 649 millió dollárra ugrott 2017-ben, nagyrészt a napenergiás fejlesztések szárnyalásának köszönhetően

– emeli ki a Bloomberg New Energy Finance-szal és a német kormány környezetvédelemért, a természetvédelemért és a nukleáris biztonságért felelős minisztériumával közösen jegyzett jelentés.

Idehaza is szárnyalnak a napenergiás fejlesztések Fotó: Pixabay

A támogatási rendszer változásának, az olcsó finanszírozásnak és a technológia folyamatos költségcsökkenésének köszönhetően itthon is magasabb szintre lépett a háztartási, a közepes és a több tíz megawattos nagyobb erőművek telepítése, így a hazai napelemes névleges kapacitás a kilátásban lévő beruházások eredményképpen egy-két éven belül elérheti az 1000 MW-os nagyságrendet, Magyarország pedig elkezdheti felzárkózását a világtrendhez.

A jelentés legfontosabb megállapításai a megújuló energiaforrások világszerte tapasztalható előretöréséről:

A megújuló energiaforrások területére érkező globális beruházások összege 2 százalékkal 279,8 milliárd dollárra emelkedett. 2010 óta összességében 2200 milliárd, 2004 óta pedig 2900 milliárd dollárt fektettek be a területen. A kockázati és magántőkealapok befektetései 33 százalékkal 1,8 milliárd dollárra, rekordmélységbe süllyedtek – legutóbb 2005-ben volt hasonló mélységben a szám. Közben az eszközbeszerzések és refinanszírozások értéke 14 százalékkal 87,2 milliárd dollárra emelkedett, ami ugyancsak arra utal, hogy

a megújulóenergia-szektor az érett stádiumba lépett, amelyet immár egyre inkább a nagy iparvállalatok, a közműcégek és az intézményi befektetők dominálnak. 

  • A teljes cikket a forrásra kattintva lehet elolvasni.
Neked ajánljuk
A megújulók most vezetnek, de az atom is reneszánszát éli Nem éri kár a háztartási naperőművet üzemeltetőket Nyilvános a nagy lakossági napelemes pályázat tervezete, két hétig bárki véleményezheti A vadászat és a természet témájában nyílt kiállítás a Ludwig Múzeumban Nyugtató erdei hangok (videó)
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam