2018. július 17., Elek, Endre
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás

Egyetemes megújulás: napelemek kerültek a BGE épületeire

A Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) mintegy 122 millió forint támogatás felhasználásával öt épületére napelemes energiatermelő rendszert telepített az Európai Unió Kohéziós Alapja és a magyar állam társfinanszírozásában. A beruházásnak köszönhetően jelentősen csökken az egyetem energiaigénye. 

A budapesti XI. és XVI. kerületi kollégium, a zuglói kampusz két épületén, valamint a zalaegerszegi karon a KEHOP európai uniós projekt keretében megvalósult beruházás hozzájárul a tudatos szemléletformáláshoz, valamint a környezet védelme mellett jelentős költségmegtakarítást is eredményez.

Dr. Dietz Ferenc, a Budapesti Gazdasági Egyetem kancellárja elmondta: „Egyetemünk a mostani 122 millió forint összegű beruházással együtt összesen az elmúlt öt év során jelentős, több mint egymilliárd forint értékben végzett energetikai korszerűsítési beruházásokat. A beruházások eredményeképp nemcsak az egyetemünk üzemeltetési költségei csökkenthetők, hanem az innovatív és környezetkímélő technológiák széles körű alkalmazása összhangban áll az Intézmény Fenntarthatósági Stratégiájának megvalósításával.”

A Budapesti Gazdasági Egyetem kollégiuma Fotó: BGE

A fejlesztés keretében a BGE öt épületének tetőszerkezetére egyenként 50 kVA csatlakozási teljesítményű, HMKE méretű, hálózatra csatlakozó napelemes rendszert telepítettek. A beruházás eredményeként az egyetem villamos hálózatából igénybe vett áram éves felhasználása várhatóan közel 275 ezer kWh-val kevesebb lesz, így az üzemeltetési költségek éves szinten akár több mint tízmillió forinttal, a környezeti terhelés pedig évente több mint 250 tonna szén-dioxid-egyenértékkel csökkenhet.

Neked ajánljuk
Franciaország 2021-ig leállítja a széntüzelésű erőműveit (Mac)mentő? Az Apple forradalmasítaná az alumíniumgyártást 20 milliárdos fejlesztés a Fertő partján 2017 a megújuló energia éve volt 3 az 1-ben: napelem, tévé és ablak
Tovább a forrásra: itbusiness.hu
Vissza
Hírfolyam