2019. november 17., Gergő, Hortenzia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Zöld alma: már száz százalékban megújuló energiaforrásokkal üzemel az Apple

Gyorsan rálicitált a múlt heti Google-bejelentésre az Apple, a cupertinói cég ugyanis közölte, mára világszerte teljes mértékben megújuló energiára támaszkodik. Ez azt jelenti, hogy a cég komplexumai, adatközpontjai, irodái és üzletei is teljes egészében zöldenergiával üzemelnek 43 országban. 

Nemrégiben mi is beszámoltunk a Google bejelentéséről, miszerint az elmúlt évben már teljes fogyasztásának megfelelő mennyiségű megújuló forrásból származó energiát vásárolt, amelyet aztán visszatáplált a hálózatba, így egyenlítve ki hagyományos forrásokra támaszkodó energiafelvételét.

A keresőóriás persze azt is hozzátette, hogy még nem kivitelezhető, hogy közvetlenül megújuló forrásokból fedezze energiaigényét, az Apple-nek viszont, úgy látszik, ez már most sikerült.

Az Apple is igyekszik partnerségeken keresztül épített környezetbarát erőművekre támaszkodni, amelyekkel, ahogy a vállalat fogalmaz, nemcsak saját maguk, de a helyi közösségek számára is hozzáférést biztosítanak a megújuló energiaforrásokhoz.

A cég fegyvertárában napelemek, szélerőművek, illetve olyan, kevésbé elterjedt megoldások is találhatók, mint a biogáz-üzemanyagcellák vagy mikrovízerőművek.

Már száz százalékban zöldenergiával üzemel az Apple Fotó: Apple

Az Apple adatközpontjai egyébként már 2014 óta teljes mértékben megújuló energiára támaszkodnak, de természetesen az új cupertinói főhadiszállás, az Apple Park esetében sincs ez másképp: a méretes komplexum tetején 17 megawatt teljesítményű napelemerdő található, de az épülethez további 4 megawattot produkáló biogáz-üzemanyagcellarendszer is tartozik.

A központ, mikor termelésénél kevesebbet fogyaszt, azt visszatáplálja a helyi elektromos hálózatba. A jövőre nézve a cég már Iowában, illetve Dániában is tervezi legújabb adatközpontjainak építését, amelyek az első naptól kizárólag megújuló energiával üzemelnek majd, továbbá 2019 végétől egy oregoni szélerőműparktól is mintegy 200 megawattnyi teljesítményt vásárol.

A cég ráadásul nem csak házon belül népszerűsíti a megújuló energiaforrásokat; beszállítói közül újabb kilenc jelentette be, hogy maga is száz százalékban zöldenergiára tér át. Ezzel már 23-ra nőtt a cég „kizöldített” beszállítóinak a száma, így az Apple adatai szerint tavaly 1,5 millió tonna üvegházhatású gáztól menekült meg a légkör.

Neked ajánljuk
Már termeli az áramot az ajkai naperőmű Óriási megújulóenergia-központ épül Fukusimában Áramló (művészi) energiák Műanyag-újrahasznosító céget vásárolt a MOL A jegybankoknak is jut szerep a klímavédelemben
Tovább a forrásra: hwsw.hu
Vissza
Hírfolyam