2018. szeptember 19., Vilhelmina
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás

Biztonságosak és gazdaságosak lesznek az új paksi blokkok

Gazdaságosak, megtérülők és biztonságosak lesznek a paksi erőmű megépítendő blokkjai – mondta Süli János, a paksi atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter. 

Süli János a Jó szerencsét! köszöntés elfogadásának 124. évfordulója alkalmából rendezett emlékülésen tartott előadásában kiemelte, hogy a paksi atomerőműben létesítendő két új blokk megépítését a folyamatosan növekvő energiaigény, a meglévő erőműpark elöregedése és a fogyatkozó energiatartalékok indokolják. A fejlesztés lehetővé teszi a tartósan olcsó energia előállítását, valamint a térség fejlődését is előmozdítja.

Az erőmű 7,3 százalék profitot termel majd a következő 60 évben.

2018 februárjában az orosz fél birtokba vette a felvonulási területet, amelyen 72 épület létesül majd. A legfontosabb engedélyek már rendelkezésre állnak, a főépületre vonatkozó engedély azonban legkorábban 2019 október végén lesz meg – fűzte hozzá a tárca nélküli miniszter. 

A Paksi Atomerőmű Fotó: Wikimedia Commons

Süli János elmondta azt is, hogy Magyarországon az elmúlt esztendőben 2,6 százalékos volt az energiaszükséglet növekedése, az ezt megelőző évben közel 1 százalék, 2030-ra pedig 3-5 ezer megawatt plusz kapacitásra lesz szükség, ami elengedhetetlenné teszi az új, egyenként 1200 megawattos blokkok építését.

Arról is szó esett, hogy az erőmű környezetében lévő 41 településen, valamint a környező országokban is közmeghallgatást tartottak, amelyeken az derült ki, hogy a beruházást pozitívan fogadják.

Neked ajánljuk
Klímavédelem: Paks bővítésével tudunk teljesíteni Műszaki hiba történt a Paksi Atomerőműben: nincs nukleáris veszély Felvillanyozó terv: árammal hajtanák a paksi járműveket Gombából táskát? Baraksó Alexandra szerint lehetséges! Lézerekkel bombázza a Földet a NASA új műholdja
Tovább a forrásra: hir6.hu
Vissza
Hírfolyam