2018. november 21., Olivér
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Finnország mielőbb megszabadulna a széntől

2029-től betiltaná a szén használatát az energiatermelésben Finnország – jelentette be az ország környezetvédelmi minisztere. A finn kormány egy új támogatási rendszert is bevezetne, amely arra ösztönözné az energiavállalatokat, hogy termelésükből mielőbb kiváltsák a fosszilis energiaforrásokat.

A szén energiamixből történő eltüntetése Kimmo Tiilikainen környezetvédelmi miniszter egyik fő célkitűzése, januárban pedig arról beszélt, hogy ez már akár 2025-re megvalósulhat országában.

A miniszter sajtóközleményében azt is közölte, hogy az üvegházgáz-kibocsátást jóval gyorsabban kell mérsékelni az eredetileg tervezettnél. Ezért egy mintegy 90 millió eurós támogatási csomagot is összeállítanak, amelyből azokat az energiavállalatokat jutalmaznák, amelyek már 2025-re véget vetnének a szén használatának.

Finnországban a nukleáris energiát részesítenék előnyben Fotó: Pixabay

A szén helyébe lépő energiaforrás elsősorban a nukleáris energia lehet.

A következő évtizedben várhatóan két új reaktor áll termelésbe – a Nukleáris Világszövetség becslései szerint így az atomenergia részaránya az áramtermelésben a jelenlegi 30-ról 60 százalékra emelkedhet 2025-től.

Neked ajánljuk
Hazánkat is elérte a napelemláz Úszó napelemekkel teszik hatékonyabbá a brit vízkezelő üzemet A klímaváltozás hatására növekedhet az öngyilkosságok száma Finnországban Több emelet magas hullámok pusztítottak Tenerifén WC-világnap: a szennyvízkezelést nem szabad félvállról venni
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam