2022. június 27., László
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hoppá! Könnyből fakasztottak elektromosságot

Nem akármilyen kutatással rukkoltak elő a Limericki Egyetem kutatói: a szakemberek megfigyelték, hogy a tojásban és az emberi testnedvekben – úgy mint a könny vagy a nyál – is megtalálható lizozim fehérje elektromosságot termel, ha nyomás alá helyezik. A felfedezés áttörést hozhat az energiatermelésben is. 

A folyamatot piezoelektromosságnak nevezik, és már régóta ismert a tudósok körében, de csak nemrégiben derült ki róla, hogy elektromosságot is elő lehet vele állítani. 

„Miközben a piezoelektromosságot széles körben felhasználjuk, azt nem kutatták, hogy ez a bizonyos fehérje is képes elektromosságot létrehozni. A lizozim kristályban a piezoelektromosság mértéke jelentős. Ugyanolyan, mint a kvarcé. De mert ez egy biológiai anyag, ezért nem mérgező, és számos új területen lehet alkalmazni” – idézte Aimee Stapletont, az Applied Physics Letters tudományos folyóiratban megjelent kutatás vezető szerzőjét a Phys.org tudományos-ismeretterjesztő hírportál.

„Természetes forrásokból könnyű előállítani lizozimfehérje-kristályokat. A kristály pontos szerkezete 1965 óta ismert... Ám mi vagyunk az elsők, akik kimutattuk a piezoelektromosságot a lizozim esetében” – tette hozzá Tewfik Soulmine professzor, a tanulmány társszerzője.

A felfedezéssel szélesedhet a piezoelektromosság használata: egyebek mellett, mivel biokompatibilis és piezoelektromos, alternatívája lehet a hagyományos piezoelektromos energiatermelőknek, amelyek közül sokban mérgező anyagok vannak. 

Neked ajánljuk
Németország 2030-ra áramszükséglete 80 százalékát megújulókból fedezné Ennyi energiát termeltünk 2021-ben Nukleáris meghajtású hajópárost tervez egy norvég cég A Lánchíd felújításának első éve egyetlen videóba csomagolva A forgalmas sztratoszféra élhetetlenebb bolygóhoz vezet
Tovább a forrásra: MTI
Vissza
Hírfolyam