2018. szeptember 19., Vilhelmina
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás

Naptorony épül Ausztráliában

Ausztráliában épít naptornyot a SolarReserve, amely nemrégiben megkapta a kulcsfontosságú engedélyeket a beruházáshoz, miután az ausztrál kormány megvizsgálta a projekt környezeti és társadalmi hatásait. Az erőmű által termelt áram egész évben el tudja majd látni az állam középületeit, iskoláit, kórházait és rendőrségeit.

A SolarReserve koncentrált napenergia-technológiájának különlegessége, hogy olvadt só segítségével tárolja az energiát hő formájában, így képes folyamatosan áramot szolgáltatni. Ez teszi lehetővé, hogy olyan megbízhatóan működjön, mint a hagyományos, fosszilis és nukleáris energiaforrásokkal üzemelő erőművek, viszont károsanyag-kibocsátás nélkül és kockázatmentesen.

Az olvadtsó-kollektoros létesítmény a koncentrált napenergiával (CSP) működő erőművek közé tartozik, amelyek egy központi „vevőtoronyból” és a nap mozgását követő, toronyra fókuszáló tükrökből állnak. A toronyban található folyadék a felvett napfény hatására mozgatja meg a turbinákat, amelyek az áramot termelik. 

A torony látványterve Fotó: solarreserve.com

Az 509 millió dollárból épülő, 150 megawatt kapacitású komplexum várhatóan 2020-ban kezdi meg üzemszerű működését. Megújuló energiával látja majd el az elektromos vasutakat, a közintézményeket és a háztartások egy részét is. A naptorony 90 000 otthon áramellátását képes biztosítani, 1100 megawattórányi tárolókapacitásával 8 órányi energiát szolgáltat majd sötétedés után is.

Neked ajánljuk
Zöld alma: már száz százalékban megújuló energiaforrásokkal üzemel az Apple Megrázó volt a téli áramfogyasztásunk Jön a Hyundai új, hidrogénes modellje „Legyél TE is Eleven!” – Fenntarthatósági Nap az Akvárium Klubban Gombából táskát? Baraksó Alexandra szerint lehetséges!
Tovább a forrásra: ecolounge.hu
Vissza
Hírfolyam