2021. június 20., Rafael
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Újfajta naperőművek jelenhetnek meg idehaza

Magyarország energiafüggőségének, mintegy 30 százalékos nettó áramimportjának csökkentése a fő célja a kormányzati agrár napenergia-programnak; a naperőművek terjedése akár az áramárak csökkentéséhez is hozzájárulhat. A program keretében Magyarországon eddig nem telepített újfajta naperőművek jelenhetnek meg.

Minderről Bartal Tamás, a Miniszterelnökség kabinetügyek koordinációjáért felelős helyettes államtitkára beszélt a portfolio.hu-nak.  

Mint kiderült, Magyarország jelenleg igen kedvező áron tud áramot importálni, alapvetően Németországból. A jelenség egyik oka, hogy Németország az elsők között kezdett megújuló energiát hasznosító projektekbe, rengeteg napelemes beruházást megvalósítva, amelyek már régen megtérültek, így tulajdonképpen már minden fillérnyi jövedelem pluszbevételnek számít.

Az import részaránya a hazai bruttó villamosenergia-felhasználásban (%) Fotó: Mavir

Bartal Tamás egyebek mellett elmondta, hogy a hosszú távú cél az, hogy Magyarország is a megújulók irányába mozduljon el, így a hazai, várhatóan növekvő villamosenergia-fogyasztást a kormány a jövőben a nukleáris (Paks 2) és a napenergia-termelés fejlesztésével kívánja kielégíteni. Továbbá, minél magasabb lesz a hazai termelés aránya, annál inkább lesz képes Magyarország maga csökkenteni a villamos energia árát.

A konstrukció állami támogatási lábáról a kormány tárgyalásokat folytat az Európai Unióval annak érdekében, hogy egy olyan csomagot lehessen összeállítani, amely a beruházásokat igazán jól megtérülővé teheti.

A gazdák határozhatnak úgy, hogy a naperőművet egymagukban alakítják ki, vagy több másik gazdával összeállva naperőműfarmot hoznak létre. A döntést a hálózati csatlakozás költsége kevésbé befolyásolhatja, mivel a törvény értelmében az erőmű bekötése 3000 méterig díjmentes, ezen túl azonban a költséghatékonysági szempontok a napelemfarmok mellett szólnak. A gazdák egyebek mellett arról is maguk dönthetnek, hogy az adott földterületet milyen célra alkalmazzák, a napelemek tehát a mezőgazdasági termelésből kivont termőföldeken is telepíthetők.  A finanszírozást megkönnyítendő folyamatban van egy, a programhoz kapcsolódó kedvezményes hitelprogram kidolgozása is.

A hosszú távú cél az, hogy Magyarország is a megújuló energiaforrások irányába mozduljon el
Fotó: Pixabay

A tervek alapját a Magyar Tudományos Akadémia 2006-os felmérése adta, amely Magyarország napelem-potenciálját vizsgálta. A tanulmány megerősítette, hogy Magyarország benapozottsági mutatói Európában kiemelkedően jók, az országban pedig körülbelül 405 ezer hektáron telepíthető gazdaságosan napelem.

A napelemeket a hagyományos módon, a talajszintre elhelyezve, illetve egy új, a mezőgazdasági termelést az energiatermeléssel ötvöző módszer keretében is a termőföldekre lehet telepíteni – közölte a helyettes államtitkár.  Ez az úgynevezett agrofotovoltaikus hasznosítási módszer azt jelenti, hogy a napelemek körülbelül öt méter magas lábakon állnak, alattuk pedig aktív növénytermesztés és legeltetés folytatható.

Neked ajánljuk
6 milliárd forintos geotermiapályázat az ITM-től Megérkezett a Repsol az amerikai megújulóenergia-piacra Pótalkatrész érkezett Paksra Jó hírek a kerékpározás világából és hasznos linkek városi bringásoknak Debreceni diákok nyerték meg a Kárpát-medencei klímavédelmi versenyt
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam