2018. július 16., Valter
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás

A börtön ablakába mégis besüt a nap? Az Alcatraz zöldenergiával üzemelő múzeummá változott

Az Alcatraz az Egyesült Államok hajdan leghírhedtebb börtöne volt, de mára múzeumként az ország legnagyobb zöld mikrohálózatának ad otthont. A hálózat felszerelése óta a szigeten 45 százalékkal csökkent a fosszilisenergia-fogyasztás, és jelentősen mérséklődött  a szén-dioxid-kibocsátás is.

Az Alcatraz majdnem 30 éven keresztül, 1934 és 1963 között az Egyesült Államok legbiztonságosabb börtöneként volt ismert, míg magas fenntartási költségei miatt be nem zárták. Később múzeummá alakították át, így 1972 óta látogatható.

Az alcatrazi mikrohálózat hibrid rendszer, mely napelemmel és dízelgenerátorokkal működik. A napelemek energiát termelnek, mely táplálja az akkumulátorokat és az átalakítókat. Amikor az akkumulátorok lemerülnek, a dízelgenerátorok bekapcsolnak, és folytatják a töltést, amíg fel nem bukkan újra a nap, így újra a napelemek vehetik át az áramellátást.

Így fest ma az egykori börtönsziget Fotó: share.america.gov

A hálózatot 2012-ben szerelték fel, és azóta 45%-kal csökkent a fosszilisenergia-fogyasztás, és jelentősen csökkent a szén-dioxid-kibocsátás, ami nemcsak a fenntartás költségeit csökkenti, de a helyi élővilágra is kedvező hatással van. 

Az Alcatraz persze nem csupán megújuló energiahasználata miatt példaértékű, hanem újrahasznosulása okán is: 1972-ben létrehozták a 75 000 hektáros „Golden Gate National Recreation Area”-t, melynek az egykoron hírhedt börtönsziget is része lett különleges természeti és történelmi értékeire való tekintettel.   

Neked ajánljuk
Franciaország 2021-ig leállítja a széntüzelésű erőműveit (Mac)mentő? Az Apple forradalmasítaná az alumíniumgyártást „Jót, s jól”: 26 tanulmány a fenntarthatóságról 20 milliárdos fejlesztés a Fertő partján 3 az 1-ben: napelem, tévé és ablak
Tovább a forrásra: ecolounge.hu
Vissza
Hírfolyam