2021. október 26., Dömötör
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Okos döntés napelemre váltani

Sokan gondolják úgy, hogy napelemet csak a dúsgazdagok engedhetik meg maguknak. Pedig ez az állítás nem teljesen igaz. Egy jól megtervezett szolárrendszerrel ugyanis egy egész családi ház áramfogyasztását is ki lehet váltani, így pedig akár tíz év után búcsút mondhatunk a villanyszámláknak. 

Egy átlagos 100-150 négyzetméteres családi ház minden további nélkül elfogyaszt egy évben 4000 kWh-át. Összehasonlításképpen, egy 50 négyzetméteres lakás éves fogyasztása 1200-1500 kWh körül van.

Kerekítve 40 forintot kifizethetünk 1 kWh áramért, így éves szinten a családi ház áramfogyasztására 160 ezer forintot is kóstálhat, ami havi szinten kicsivel több mint 13 ezer forintot jelent. 

Hosszú távon megéri napelemre váltani Fotó: Pixabay

A bankmonitor.hu körbenézett a napelemet telepítő honlapokon, és azt találták, hogy ha a 4000 kWh teljesítményre van szükségünk, akkor egy 3,64 kWp-s rendszer lesz számunkra a megoldás. 1 kWp teljesítményért körülbelül 400-500 ezer forintot kell kifizetni, vagyis számításaik szerint 1,6 millió forintból telepítéssel együtt megvan a rendszer.

Amennyiben azt vesszük, hogy évente 160 ezret fizetnénk ki áramszámlára, akkor 10 év alatt érjük el a fordulópontot és utána a rendszer már nyereséget termel számunkra.

A bankmonitor.hu szerint még akár hitelből is érdemes nekivágni egy napelem-beruházásnak, mert hosszú távon a kamatok kifizetése után is nyerünk vele. Persze a legjobb megoldás az előtakarékosság és az állami támogatás kombinálása lehet. 

Neked ajánljuk
Ekkora felületet kellene befedni napelemmel, hogy fedezze az emberiség energiaigényét Napelemes rendszerrel fednék le a csatornáikat a spanyolok? Elindult a második hazai zöldhidrogénprojekt Kék Bolygó Podcast: 9 G-vel repülünk Tarjánban is ültettek fákat a településfásítási programon belül
Tovább a forrásra: bankmonitor.hu
Vissza
Hírfolyam