2018. október 18., Lukács
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás

Fordulóponthoz érkezett a világ energiaszektora

Az újonnan létesített áramtermelő kapacitások tekintetében 2017-ben a szoláreszközök felülmúlták a fosszilis infrastruktúrákat. A napenergia térnyerését az energiamixben elsősorban a kínai projektek segítették. Elemzők szerint fordulóponthoz érkezett a világ energiaszektora.

2017-ben rekordmennyiségben telepítettek napenergiás eszközöket. A napenergia térnyerését az energiamixben elsősorban a kínai projektek segítették, az ázsiai országban 157 gigawattnyi (GW) kapacitást hoztak létre – derült ki az ENSZ Környezetvédelmi Programja (U. N. Environment), az ehhez tartozó Frankfurst School-UNEP Collaborating Centre és a Bloomberg New Energy Finance közös elemzéséből. A beruházások a következőképp oszlottak meg:

  • Megújuló energia (nap-, szél-, geotermális energia, bioüzemanyag): 157 GW
  • Ebből napenergia: 98 W
  • Fosszilis: 70 GW
A napenergia világszerte nagy népszerűségnek örvend Fotó: Pixabay

Erik Solheim, a UNEP igazgatója úgy fogalmazott,

fordulóponthoz érkezett a világ energiaszektora, mert a piacok készen állnak a megújuló energiák fogadására, melyekkel az áramtermelés már olcsóbb, mint ha széntüzelésű erőművekkel tennék ugyanezt.

Az új kapacitások létesítése szintén olcsóbb, hiszen a napenergiás eszközök ára az elmúlt évtizedben óriásit zuhant, részben az olcsó kínai tömegtermelésnek köszönhetően. 

A jelentésből az is kiderült, hogy csak 2017-ben 15 százalékkal csökkent a napenergiás eszközökkel termelt energia költsége, amely így már csak 86 dollár (21 650) megawattóránként.

Neked ajánljuk
Óriási naperőmű épül Európában Duplázódhat idén a hazai napenergia-termelés Napelemmel borított autópálya? Kínában már ilyen is van Megújuló energiára váltana Tajvan Ezeket a világörökségi helyszíneket veszélyezteti az éghajlatváltozás
Tovább a forrásra: piacesprofit.hu
Vissza
Hírfolyam