2018. augusztus 18., Ilona
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás

Fordulóponthoz érkezett a világ energiaszektora

Az újonnan létesített áramtermelő kapacitások tekintetében 2017-ben a szoláreszközök felülmúlták a fosszilis infrastruktúrákat. A napenergia térnyerését az energiamixben elsősorban a kínai projektek segítették. Elemzők szerint fordulóponthoz érkezett a világ energiaszektora.

2017-ben rekordmennyiségben telepítettek napenergiás eszközöket. A napenergia térnyerését az energiamixben elsősorban a kínai projektek segítették, az ázsiai országban 157 gigawattnyi (GW) kapacitást hoztak létre – derült ki az ENSZ Környezetvédelmi Programja (U. N. Environment), az ehhez tartozó Frankfurst School-UNEP Collaborating Centre és a Bloomberg New Energy Finance közös elemzéséből. A beruházások a következőképp oszlottak meg:

  • Megújuló energia (nap-, szél-, geotermális energia, bioüzemanyag): 157 GW
  • Ebből napenergia: 98 W
  • Fosszilis: 70 GW
A napenergia világszerte nagy népszerűségnek örvend Fotó: Pixabay

Erik Solheim, a UNEP igazgatója úgy fogalmazott,

fordulóponthoz érkezett a világ energiaszektora, mert a piacok készen állnak a megújuló energiák fogadására, melyekkel az áramtermelés már olcsóbb, mint ha széntüzelésű erőművekkel tennék ugyanezt.

Az új kapacitások létesítése szintén olcsóbb, hiszen a napenergiás eszközök ára az elmúlt évtizedben óriásit zuhant, részben az olcsó kínai tömegtermelésnek köszönhetően. 

A jelentésből az is kiderült, hogy csak 2017-ben 15 százalékkal csökkent a napenergiás eszközökkel termelt energia költsége, amely így már csak 86 dollár (21 650) megawattóránként.

Neked ajánljuk
Napelemes kiserőművet telepítettek egy zalai kórházra Szolárgarázs Bentley módra Napelemmel borított autópálya? Kínában már ilyen is van A szárazság a régészek kezére játszott Nagy-Britanniában Jóval magasabb a Déli-óceán szén-dioxid-kibocsátása, mint azt eddig gondolták
Tovább a forrásra: piacesprofit.hu
Vissza
Hírfolyam