2020. december 4., Barbara, Borbála
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Megújuló álmok Kínában: már tervezik a jövő városát

Száz százalékban megújuló energiaforrásokból oldaná meg egy új, Pekinghez közeli gazdasági övezet energiaellátását Kína. A főváros tehermentesítésére tervezett különleges gazdasági övezet és annak központi városa mintaként szolgálhat a jövőben.

Az úgynevezett Hsziongan Új Terület ellátásának teljes mértékben tiszta energiaforrásokra történő átállítása Hszi Csin-ping elnök egy nagyobb tervének részét képezi. A projekt keretében Hsziongan Pekingtől délnyugatra épülő új, fenntartható városa számos iparágat és kormányzati funkciót vesz majd át a túlzsúfolt fővárostól, és egyfajta új, a sencsenihez hasonló különleges gazdasági övezet épül ki.

Fenntartható város épül Kínában Fotó: Freepik

A Kínai Tiszta Energia Befejtetési és Finanszírozási Szövetség tervei szerint Hsziongan egyfajta útmutatóul és mintául szolgálhat majd a jövőben a többi város számára is.

A három megyét magában foglaló új gazdasági övezet infrastruktúráját első ütemben 100 négyzetkilométeren építik ki, majd kétszeresére bővítik, hogy végül mintegy 2000 négyzetkilométert foglaljon majd el. A különleges gazdasági terület energiafogyasztásának több mint felét a villamos energia fogja kitenni. 

Az ország számos területén rendkívül magas a légszennyezettség, az erőfeszítések ellenére azonban 2030-ig várhatóan tovább emelkedik majd a szén-dioxid kibocsátása.

Neked ajánljuk
Újabb jelentős acélgyár vált napenergiára Épül Európa legnagyobb akkutelepe TED: Környezetvédelem – A szeretet forradalma (videó) Az Európai Központi Banknál is érik a zöldfordulat, de ennek nem mindenki örül A világon elsőként engedélyezték mesterséges csirkehús értékesítését Szingapúrban
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam