2021. december 5., Vilma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Szélsebesen terjed a szélenergia

Összesen több mint 52 gigawatt szélerőművi kapacitást telepítettek világszerte 2017-ben. A tavalyi adat ugyan enyhe csökkenést jelez a 2016-ban installált 54,6 gigawatthoz képest, azonban a piac 2019–2020-ban visszaállhat az emelkedő pályára – következtet a Globális Szélenergia Tanács (GWEC) jelentésében. 

A tavalyi bővüléssel a teljes globális telepített szélenergia-kapacitás 539 GW-ra bővült, ami 11 százalékos emelkedés a megelőző évvel összevetve. Az új szélenergia-termelő kapacitások telepítésében továbbra is Kína a világelső, tavaly 19,7 GW-ot installálva, míg az EU 15,6 gigawattnyi új szélerőművet állított üzembe, ami a valaha volt legjobb adat. Az Egyesült Államok valamivel több mint 7 GW szélerőművi kapacitást épített be.

Ami a további kilátásokat illeti, a GWEC szerint a szélenergia-szektor 2019-ben tovább nő,

aminek eredményeképpen 2022-re a kumulatív kapacitás elérheti a 840 GW-ot. Az új lendületet számos (régi-)új piac élénkülése adhatja meg a globális piacnak: Argentína, Dél-Afrika, Mexikó, India, Oroszország, Vietnam és Szaúd-Arábia várhatóan jelentősen növeli majd szélerőművi kapacitásait.

Világszerte közkedvelt energiaforrás a szélenergia Fotó: Pexels

A GWEC szerint az offshore, vagyis tengeri szélenergia-hasznosítás világszerte szélsebesen terjed; nagyrészt Európa türelmes úttörő erőfeszítéseinek köszönhetően, amellyel a technológia költségeit versenyképes szintre szorította le.

A megújuló energiaforrások súlya a globális áramtermelésben 11 százalékról 12,1 százalékra nőtt 2017-ben – derült ki korábban az ENSZ Környezetvédelmi Programja (UNEP) és a Frankfurt School közös jelentéséből.

Neked ajánljuk
Süli János: atomenergia nélkül nincs klímavédelem V4-ek: nincs klímasemlegesség atomenergia nélkül A klímaváltozás a munkaerőpiacot is átalakítja A Növekedési Kötvényprogram a megújuló erőművek épülését is segíti Már nem szokatlan, hogy rénszarvasra vadásznak a jegesmedvék? (videóval)
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam