2022. július 2., Ottó
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

64 éve kezdődött a napelem sikertörténete

1954. április 25-én a Bell Labs bemutatótermében egy játék óriáskerék forgása és egy működő rádióadó adta hírül a nagyközönségnek: fényes jövő áll a napelemek előtt.

Daryl Chapin, Calvin Fuller és Gerald Pearson közös munkájának hála készült el 64 évvel ezelőtt az első, érdemben hasznosítható mennyiségű elektromos energiát előállító napelem.

Daryl Chapin elektromérnök, Gerald Pearson fizikus és Calvin Fuller kémikus Fotó: ATT Bell Labs

Daryl Chapin a trópusokon használt telefonkészülékekbe keresett a gyorsan megrongálódó szárazelemek helyett alkalmazható alternatívát. A napenergia jó ötletnek tűnt, de a hasznosítására tett addigi kísérletek, a szelénalapú napelemek nem biztosítottak elegendő energiát.

Calvin Fuller és Gerald Pearson ugyanekkor félvezetőkkel végzett kísérletei során rájött, hogy a galliummal és lítiummal kezelt szilikon kiváló fotovoltaikus tulajdonságokkal rendelkezik.

A három tudós közös erőfeszítéseinek hála készült el szilikon, bór és arzén alkalmazásával az addigi leghatékonyabb napelem, amely már a napenergia 6 százalékát volt képes elektromos energiává alakítani.

Fotó: Benoit Rochon/ Wikimedia Commons

Költséges előállítása okán a következő évtizedekben még csak szűk körben – elsősorban a műholdak energiaellátására – alkalmazták. A jelenlegi trendeket elnézve azonban könnyen lehet, hogy megszületésének századik évfordulójára már csak elvétve lesznek, akik nem napelemmel a fejük felett ünnepelnek majd.

Neked ajánljuk
Zalaegerszeg új uszodájának építésekor kiemelt szempont volt az energiahatékonyság Bécs megosztotta Budapesttel napenergiás tapasztalatait Zöldenergia a háztetőre szerelt napelemeken túl Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: aps.org
Vissza
Hírfolyam