2019. május 20., Bernát, Felícia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Vízre tették a világ egyetlen úszó atomerőművét

Az Akagyemik Lomonoszov különleges úszó atomerőművi blokk elindult a szentpétervári Balti Hajógyárból. A létesítmény végső célállomása Pevek, amely Csukcsföldön, Oroszország távol-keleti részén található. Az úszó blokk hálózatra kapcsolása után a világ első, ilyen célból épült atomerőműveként fog üzemelni.

„Az úszó atomerőművek lehetővé teszik, hogy a legtávolabbi régiók is villamos- és hőenergiához jussanak, így segítve elő azok növekedését és fenntartható fejlődését” – mondta Vitalij Trutnyev, a Roszatom-leányvállalat, az Úszó Atomerőművek Építési és Üzemeltetési Igazgatóságának igazgatója, aki jelentős mérföldkőnek nevezte a projektet. 

Az orosz atomjégtörők háromszáz reaktor/év biztonságos működésére alapozva az úszó atomerőművek rendelkeznek a legmodernebb biztonsági és védelmi rendszerekkel, és várhatóan a legbiztonságosabb nukleáris létesítmények közé tartoznak majd.

A nukleáris üzemanyag berakása és a legénység fedélzetre lépése után az Akagyemik Lomonoszovot Pevek kikötőjébe vontatják. 

Így néz ki a Roszatom Akagyemik Lomonoszov atomerőművi blokkja Fotó: Roszatom

Az Akagyemik Lomonoszov az elöregedő Bilibinói Atomerőművet és a Csaunszk szénerőművet fogja kiváltani,

a jelenlegi szinthez képest évi 50 000 tonnával csökkentve a szén-dioxid-kibocsátást.

A hálózatra való csatlakoztatás után az Akagyemik Lomonoszov lesz a világ legészakibb nukleáris létesítménye. A Roszatom már dolgozik az úszó atomerőművek második generációján is.

Neked ajánljuk
Atomenergia a klímavédelemben Atomenergia a klímavédelemben A villanyautókra sem teljesen igaz a zéró emisszió? A földrengés miatt süllyed Szamoa? Jelentős változásra készül a hazai agrárium
Tovább a forrásra: vg.hu
Vissza
Hírfolyam