2018. július 16., Valter
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás

Amerikában valóra válnak a megújuló álmok?

Az Amerikai Egyesült Államokban jól indult 2018: az év első két hónapjában telepített új áramtermelő kapacitások 98 százaléka ugyanis valamilyen megújuló energiaforrás volt. Mindez arra utal, hogy a nap- és szélenergiának talán sikerül kiszorítani a fossziliseket.

2018 január–februárjában az Egyesült Államokban 1568 MW szél- és 565 MW napenergia-termelő kapacitást installáltak, miközben mindössze 40 MW földgázos erőművi kapacitás jött létre.

Ez pedig azt jelenti, hogy a Donald Trump által folytatott fosszilis energiahordozókat favorizáló energiapolitika ellenére a megújulóknak sikerült előretörniük.

Már szinte csak nap- és szélerőművek épülnek az Amerikai Egyesült ÁllamokbanFotó: Freepik

A szövetségi szabályozó ügynökség (FERC) jelentése szerint a tisztaenergia-technológiák költségeinek csökkenése olyan államokban is hatalmas megújulós beruházásokhoz vezetett, amelyek egyértelműen Trumpra szavaztak a 2016-os elnökválasztásban – írja a ThinkProgress nyomán a portfolio.hu.

2021 márciusáig a FERC becslése szerint a tengerentúlon várhatóan megvalósuló 212 GW áramtermelő kapacitás 69 százaléka lesz megújuló alapú, döntően nap- és szélenergia-termelő egység. Ugyanakkor a szénerőművek szerepe folyamatosan tovább csökken majd, nettó 15 GW-tal, a támogató iparági környezet ellenére is.

Neked ajánljuk
Franciaország 2021-ig leállítja a széntüzelésű erőműveit (Mac)mentő? Az Apple forradalmasítaná az alumíniumgyártást „Klímabajnokok” emelkednek ki a párizsi klímaegyezmény árnyékából? 2017 a megújuló energia éve volt 2022-ig változatlan marad a szén iránti kereslet
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam