2019. szeptember 17., Zsófia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Amerikában valóra válnak a megújuló álmok?

Az Amerikai Egyesült Államokban jól indult 2018: az év első két hónapjában telepített új áramtermelő kapacitások 98 százaléka ugyanis valamilyen megújuló energiaforrás volt. Mindez arra utal, hogy a nap- és szélenergiának talán sikerül kiszorítani a fossziliseket.

2018 január–februárjában az Egyesült Államokban 1568 MW szél- és 565 MW napenergia-termelő kapacitást installáltak, miközben mindössze 40 MW földgázos erőművi kapacitás jött létre.

Ez pedig azt jelenti, hogy a Donald Trump által folytatott fosszilis energiahordozókat favorizáló energiapolitika ellenére a megújulóknak sikerült előretörniük.

Már szinte csak nap- és szélerőművek épülnek az Amerikai Egyesült ÁllamokbanFotó: Freepik

A szövetségi szabályozó ügynökség (FERC) jelentése szerint a tisztaenergia-technológiák költségeinek csökkenése olyan államokban is hatalmas megújulós beruházásokhoz vezetett, amelyek egyértelműen Trumpra szavaztak a 2016-os elnökválasztásban – írja a ThinkProgress nyomán a portfolio.hu.

2021 márciusáig a FERC becslése szerint a tengerentúlon várhatóan megvalósuló 212 GW áramtermelő kapacitás 69 százaléka lesz megújuló alapú, döntően nap- és szélenergia-termelő egység. Ugyanakkor a szénerőművek szerepe folyamatosan tovább csökken majd, nettó 15 GW-tal, a támogató iparági környezet ellenére is.

Neked ajánljuk
Így lehet zöldebb az energiafelhasználásunk Megújuló és megfizethető: beköszöntött az olcsó áram kora Klímatüntetés volt a Fehér Ház előtt Ideje sportot csinálni a megújuló energiából A nukleáris energiára is szükség van a klímavédelmi célok eléréséhez
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam