2020. augusztus 7., Ibolya
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Lengyelország a szélenergia mellett döntött

Lényegében egy ország volt már csak Európában, amely ragaszkodott a szénalapú áramtermeléshez, hatalmas környezetszennyezést okozva, nem is messze tőlünk: Lengyelország. Most azonban szerencsére utat adtak a megújulóknak. A Balti-tenger partja ráadásul remek terep a szélenergia hasznosítására.

Van Lengyelországban egy emblematikus gyár: Gdanskban a korábbi Lenin hajógyár.  A gyár hatalmas acélelemeket készít, de már nem hajótestekhez, hanem szélturbinák óriási lapátjait gyártják. Itt az ideje váltani: a közelben működő, rendkívül szennyező szénerőmű orosz importból származó szenet használ, így a környezeti okok mellett az importfüggőség csökkentése is szempont lett. Mindemellett a szélenergia előállítása egyre olcsóbb, így most már árban is versenyképes a szénnel.

2016-ban az ország áramszükségletének 84 százalékát állították elő szénből, tavaly már csak 78-at, de ez még mindig brutális szám, miután sok más ország a 0-t, vagyis a szén teljes kiküszöbölését célozza.

Lengyelországban is a szélenergia mellett döntöttek Fotó: Freepik

A gdanski hajógyárat átvette a lengyel állam, és megegyezett több európai szélturbinagyártóval, úgymint a dán Vestas Wind Systems, a Siemens vagy az Alstom, hogy részt vesz az európai tengeri szélerőmű-kapacitás kiépítésében. A lengyel vizeken a parttól 30 kilométerre terveznek meglehetősen komoly kapacitást kiépíteni, mintegy 30 milliárd dollár értékben.

A gdanski gyár nemcsak a turbinalapátokat, hanem a szélturbinák 150 méter magas tartóoszlopait is előállítja. Az oszlopokat hajóval szállítják ki a telepítés helyére, ahol 25 méter mély a víz, és mindegyikre legalább 8 megawattos turbinákat szerelnek.

Első körben a norvég Statoil céggel együttműködve telepítenek legalább 60 tornyot, később a PGE, Lengyelország legnagyobb áramszolgáltatója akar 2,2 gigawatt kapacitást kiépíteni, és a PKN Orlen lengyel olajvállalat, valamint két másik cég is tervezi a fejlesztést.

Becslések szerint 2030-ra 4-6 gigawatt lehet a lengyel kapacitás, 2035-re már 8 GW.

Neked ajánljuk
Sikerült! Az EU-ban már a megújulók termelik az energia jelentős részét Az USA energiaigényének negyedét megújuló energia biztosítja Bemutatkozott az Izera, a lengyelek első villanyautója A Scania üzemei is száműzték a fosszilis energiát Jelentősen drágultak a gyümölcsök idén
Tovább a forrásra: privatbankar.hu
Vissza
Hírfolyam