2021. december 5., Vilma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Épül a főváros környezetbarát távhőkörgyűrűje

Már dolgozik a Főtáv a budapesti távhőkörgyűrű közel kétmilliárd forintba kerülő északi szakaszán. Még ebben az évben sort kerít a déli szakasz egy részének építésére is, a Belváros elérésére pedig még az Erzsébet hídon is átvisz egy vezetéket – adta hírül a Világgazdaság. 

Elkezdődött a Kispest és Angyalföld közötti távhővezeték építése – a munkáról a lakosság a BKK által bejelentett forgalomkorlátozások kapcsán is értesülhetett. Ez a Kispest–Angyalföld stratégiai hőkooperációs távvezeték északi 1-es (E1) szakasza, amely része a különálló hőkörzetek összekötését célzó hőgyűrűnek – közölték a Világgazdasággal a Főtáv Zrt. sajtóosztályán. A vezeték építése április 23-án kezdődött, és 2019. október 20-ig tart.

A kivitelezésre kiírt pályázatot az SSD Konzorcium nyerte. A projekt 50 százalékát a Főtáv saját erejéből, a másik felét pedig uniós forrásból (Környezeti és energiahatékonysági operatív program) valósítja meg.

A főváros eddig távhővel el nem látott belső területein is megnyílik a lehetőség a távhőszolgáltatásra, amely jelentősen csökkenti a környezet terhelését Fotó: Pixabay

„A hőkörzetek összekapcsolásával több hőforrás kapcsolható be a rendszerbe, ezzel javítható az ellátásbiztonság” – válaszolt a társaság a Világgazdaság beruházástól várt változásra vonatkozó kérdésére.

A beruházásnak köszönhetően versenyeztethetővé válik az egyes hőforrások szolgáltatása,

növelhető lesz a zöldebb, hatékonyabb és olcsóbb hőforrások aránya.

Ám mindez csak a körgyűrű egyik része. A társaság még ebben az évben szeretné megépíteni a Kispest–Angyalföld stratégiai hőkooperációs távvezeték déli 1-es (D1) szakaszát a Fertő utcától a Kőbányai úton lévő Északi járműjavítóig, és ezzel együtt hőszolgáltatást biztosítani az Eiffel műhelyház működéséhez.

  • A teljes cikket a Világgazdaság aktuális számában lehet elolvasni.
Neked ajánljuk
Süli János: atomenergia nélkül nincs klímavédelem Állatürülékből fűtőanyag? Miért ne? Csökkenti a földi szén-dioxid-kibocsátását az easyJet Vetlényi Alma új kollekciója ha lehet, még zöldebb Katie Patrick: Hogyan mentsük meg a világot
Tovább a forrásra: vg.hu
Vissza
Hírfolyam