2019. szeptember 17., Zsófia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hatalmas naperőmű épül az ajkai szürkeiszap-kazettán

Mintegy másfél milliárd forint ráfordítással, 4,6 megawattos kapacitással az Észak-Dunántúl legnagyobb, napenergiát hasznosító naperőműve épül az ajkai erőmű egyes számú, szürkeiszap-kazettáján a rekultiváció után – minderről a kivitelező cég szakemberei számoltak be az nrgreport.com-nak.

Horváth Balázs és Nemes Tibor a projektet megvalósító és üzemeltető energiatermelő cég képviseletében elmondta, hogy Nyugat-Európában és a világ más területein, így az USA-ban már bevett dolog, hogy megújuló energiatermelésre, így szél-, és naperőművek, illetve energiaközpont telepítésére használják az iszaptereket.

A rekultivációt végző cégeknek ugyanis még harminc évig utógondozási, így például karbantartási kötelezettségük van, amelyhez a költségeket például megújuló energiákra épülő erőművekkel teremtik elő. 

Hatalmas naperőmű épül Ajkán Fotó: Pixabay

Mint kiderült, a megtermelt energia az országos hálózatra kerül, a fosszilis forrásokhoz képest támogatott átvételi árral.

Az erőmű 4,6 megawattos kapacitású lesz, és Veszprémben gyártott, mintegy 20 ezer 270 wattos napelempanel felhasználásával építik meg.

A munkálatokat jövő év elején kezdik el, s a tervek szerint egy év alatt be is fejezik. 

Neked ajánljuk
Kína napos oldala Megújuló és megfizethető: beköszöntött az olcsó áram kora Feltalálták a szolármotort Ideje sportot csinálni a megújuló energiából A nukleáris energiára is szükség van a klímavédelmi célok eléréséhez
Tovább a forrásra: nrgreport.com
Vissza
Hírfolyam